“Υπάρχει μια οργάνωση πολύ πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος”

Και όμως υπάρχει οργάνωση που θεωρείται πιο ισχυρή από το Ισλαμικό Κράτος. Η «θυγατρική» της Αλ Κάιντα στη Συρία, η Αλ Νούσρα, είναι πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος, διότι έχει καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη πολλών εντός του πληθυσμού της Συρίας, με τρόπο πολύ πιο ικανό, αναφέρει ο Λορένσο Μαρτίν, εκπαιδευτής ανταρτών στη Συρία,, σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ο Μαρτίν ταξίδεψε πολλές φορές στη Συρία για να εκπαιδεύσει αντάρτες και βεβαιώνει πως η Αλ Νούσρα «συνεχίσει την πολιτική του να κερδίζει καρδιές και μυαλά και σε αυτή την κατεύθυνση το περιβάλλον είναι πρόσφορο». Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για τον οποίο η Αλ Νούσρα είναι πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό που μετατρέπει την Αλ Νούσρα σε μακροχρόνιο κίνδυνο, είναι πως ουσιαστικά αυτή αποτελεί την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Λιβανέζος στρατητός Νιζάρ Αμπντελκαντέρ.

Ως εκ τούτου οι μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης διατηρούν επαφές με τους τρομοκράτες της Αλ Νούσρα, αναφέρει η εφημερίδα, που κάνει λόγο για το Αχράρ αλ Σαμ, το Στρατό του Ισλάμ και το Στράτευμα της Κατάκτησης. Η Αλ Νούσρα διαχέεται σημαντικότατα μέσα στους ισλαμιστές της αντιπολίτευσης, εξηγεί ο Λιβανέζος στρατηός και προσθέτει πως αρκετές ομάδες Σύρων, ορκίστηκαν πίστη στην οργάνωση. Ο ίδιος πιστεύει πως αυτή η «θυγατρική» της Αλ Κάιντα είναι από τις πιο «αποτελεσματικές» απέναντι στο στρατό του Άσαντ.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Αλ Νούσρα, του Στρατού της Κατάκτησης ή του Στρατού του Ισλάμ. Μεταξύ τους νιώθουν αδερφοί διότι μάχονται έναν κοινό εχθρό, τον Άσαντ» λέει ο Αμπντελκαντέρ.

Σύμφωα με το Ινστιτούτο Σπουδών του Πολέμου (ISW) οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χάνουν το παιχνίδι της επιρροής εντός της αντιπολίτευσης από την Αλ Νούσρα. Μια καθοριστική ήττα στη Συρία για το Ισλαμικό Κράτος «θα αυξήσει την ικανότητα και τη δύναμη της Αλ Νούσρα στη χώρα» αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Μετά τη Συρία σειρά θα έχει η Δύση για την Αλ Νούσρα, αναφέρει το (ISW).

Η Αλ Νούσρα είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα που ιδρύθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, στιγμή από την οποία και μετά δρα στη χώρα και στο Λίβανο, που δημιουργεί το δεύτερο ισχυρότερο τρομοκρατικό μόρφωμα στην περιοχή. Η Αλ Νούσρα θέλει την ανατροπή Άσαντ για να δημουργήσει ένα σουνιτικό κράτος υπό τον νόμο της Σαρία. Αυτή η οργάνωση κατέχει τις επαρχίες της Χομς, Χάμα και Ιντλίμπ και έχει ισχυρή παρουσία στα υψίπεδα του Γκολάν στην πλευρά της Συρίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα