«Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα»

Έκκληση στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ολοήμερη εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στο Βερολίνο, στην οποία έδωσε το παρών κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωσοσιαλδημοκρατίας και μεταξύ αυτών και ο Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στη χώρα μας.

Ποια πολιτική έχει ανάγκη η Ευρώπη; ήταν το κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης ενώ τα μεγάλα θέματα στο Βερολίνο ήταν το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η εξωτερική και η πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. αλλά και το ελληνικό πρόβλημα.

Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η ΕΕ πάσχει από ένα «επενδυτικό κενό» της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2008, διέγνωσε στην παρέμβαση του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Βασικό κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων είναι μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε δομές οι οποίες θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, σημειώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί δέχεται πάντως την ένσταση ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες και προπαντός Έλληνες δεν έχουν θετική εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις και ότι τις συνδέουν με «πόνο» και «τιμωρία».

Όπως όμως επιμένει, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους και να αναπτυχθεί μια «πιο βιώσιμη οικονομία» θα πρέπει να εφαρμόζονται «οδυνηρά» μέτρα. Μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στα εργασιακά καθιστούν την οικονομία πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία.
Οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει όμως περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν να επιμείνουν παράλληλα σε μια πολιτική των κοινωνικών δικαιωμάτων και της φορολογικής δικαιοσύνης.

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να πάει μπροστά με σταθερές δομές»

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι τα 7,5 εκ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν τώρα για την Ελλάδα δεν συνιστούν απλώς χρήματα αλλά εκφράζουν και την εμπιστοσύνη των εταίρων: «Πιστοποιούν ότι πιστεύουμε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να πάει μπροστά με σταθερές δομές». Αρκεί όμως αυτή η έκφραση εμπιστοσύνης της EE για να πεισθούν ξένοι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα;

Στη Deutsche Welle

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε στην αισιοδοξία του: «Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για έναν επενδυτή, ότι απαιτείται μεγάλο θάρρος, αλλά θα αποδώσει. Στις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα πως με την επιτυχία του προγράμματος -και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε- η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη ήδη φέτος κατά το δεύτερο εξάμηνο και θα κινηθεί στο 3% τον επόμενο χρόνο. Ευκαιρίες για επενδυτές υπάρχουν και ο καθένας θα πρέπει να στραφεί τώρα προς τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Στην ενθάρρυνση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα θα συμβάλει σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί και το «πρόγραμμα Γιούνκερ». Διασκεδάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις αμφιβολίες που εκφράζονται για την εφαρμογή του προγράμματος υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για μύθο» αλλά ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον γάλλο επίτροπο, στην Ελλάδα υπάρχουν «καλά σχέδια» προς χρηματοδότηση από αυτό το πρόγραμμα. Ένα από αυτά βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εκπόνησης. Ο ίδιος σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο. Όπως δηλώνει, ψηλά στην ατζέντα αυτής της επίσκεψης θα βρεθεί το θέμα των επενδύσεων.

Ένα ζήτημα που επισκιάζει το επενδυτικό κλίμα είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς συνεπάγεται νέες διαπραγματεύσεις αλλά και νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Μοσκοβισί πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση, και μάλιστα σύντομα. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από τη στιγμή που το Eurogroup συζήτησε το θέμα σε συνεδρίαση του: «Το συζητήσαμε έχοντας μια γερμανική κυβέρνηση που δεν ήταν πάντα ενθουσιασμένη γι’ αυτό, ένα ΔΝΤ το οποίο ήταν μεν ενθουσιασμένο γι’ αυτό, αλλά όχι και τόσο πολύ ενθουσιασμένο για το ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευέλικτες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία.

Ελπίζω ότι προς το τέλος του έτους θα έχουμε καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γνωρίζω ότι αυτό προσμένει ο ελληνικός λαός και σίγουρα το αξίζει». Όπως διευκρίνισε στη Deutsche Welle ο Πιέρ Μοσκοβισί, η διευθέτηση του χρέους θα ολοκληρωθεί το 2018 και δεν θα συμπεριλαμβάνει «haircut».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα