Υπέκυψε στις πιέσεις η Μέρκελ: Μειώνει τους μετανάστες στη Γερμανία

Στις πιέσεις του κόμματος της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), υπέκυψε η Άνγκελα Μέρκελ που  δέχτηκε, για πρώτη φορά, την ετήσια μείωση των μεταναστών που γίνονται δεκτοί στη Γερμανία.

Το σχέδιο μείωσης των μεταναστών συμφωνήθηκε σε μια συνεδρίαση κρίσης του CDU/ CSU στο Βερολίνο. Η συνεδρίαση έγινε με στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και με άλλα κόμματα για να βρεθεί κυβερνητική πλειοψηφία. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον μόνο 200.000 μετανάστες ετησίως.

«Θέλουμε να πετύχουμε ώστε ο αριθμός των ατόμων που γίνονται δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους να μην ξεπερνούν τους 200.000 τον χρόνο», αναφέρει το κείμενο, που έγινε δεκτό και από τα δύο κόμματα CDU/ CSU. Ελπίζουν έτσι να επιλύσουν μια διαμάχη που τα φέρνει αντιμέτωπα εδώ και δύο χρόνια.

Στη συμφωνία των δύο κομμάτων αναφέρεται πως οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα κράτησης και όχι σε σπίτια, όπως γινόταν έως σήμερα.

Μένει να γίνει γνωστό τι σκέπτονται τα άλλα δύο κόμματα με τα οποία η Μέρκελ θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης: οι Φιλελεύθεροι και κυρίως οι Πράσινοι, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι μιας πιο ανοικτής πολιτικής για τους μετανάστες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε τελικά ένα πλαφόν «light»: όχι αυστηρή απαγόρευση, αλλά έναν ετήσιο στόχο. Η αρχή της αίτησης ασύλου δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Και η Μέρκελ θέλει να κρατήσει ένα περιθώριο ελιγμών στους αριθμούς των μεταναστών, σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα