ΥΠΑ: Νέο σύστημα προσομοίωσης στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Η συνεχής εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση του προσωπικού του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των αερομεταφορών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αεροναυτιλίας στους χρήστες (αεροπορικές εταιρείες). Με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη της καρδιάς του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεύθυνση Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (Δ16) προχώρησαν στην προμήθεια και εγκατάσταση σε χώρο του αεροδρόμιου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, Συστήματος Προσωμοίωσης της εναέριας και επίγειας κυκλοφορίας κάθε ελληνικού αεροδρομίου.

Η διαδικασία υλοποιήθηκε αποκλειστικά από υπαλλήλους της ΥΠΑ με επιλογή σχετικά απλού εξοπλισμού και λογισμικού της αγοράς (COTS, Commercial Off-The-Shelf Equipment) επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση πόρων με παράλληλη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας.

Τι κάνει ο προσομοιωτής και ποιο το όφελός του
Ο προσομοιωτής (simulator) αυτός αποτελεί το κύριο εργαλείο στην εκπαίδευση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) αεροδρομίων κάνοντας χρήση φωτορεαλιστικού περιβάλλοντος απεικόνισης με χρήση πολύπλοκων σεναρίων εναέριας και επίγειας κυκλοφορίας.
Για το σκοπό αυτό παρέχεται φωτορεαλιστική απεικόνιση 360 μοιρών με 4 θέσεις εργασίας. Η εναέρια κυκλοφορία τροφοδοτείται στο σύστημα (προσομοιωτή) από 4 ξεχωριστές θέσεις “πιλότων”, η καθεμία εκ των οποίων μπορεί να αποστείλει προς απεικόνιση έως 10 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων και επιδόσεων, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον προσομοίωσης για όλα τα σενάρια εναέριας κυκλοφορίας τα οποία απαντώνται στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων.
Το σύστημα που εγκαταστάθηκε δίνει λύση στο άμεσο και επείγον πρόβλημα της πιστοποίησης των ΕΕΚ λόγω σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού και αποτελεί μία χαμηλότατου κόστους και ταυτόχρονα ποιοτική μεταβατική λύση μέχρι την προμήθεια του Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προσομοίωσης, το οποίο ευρίσκεται στη φάση προμήθειας μέσω του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών του Δημοσίου.
Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές που διανύει η χώρα μας, έχει μεγάλη συμβολική σημασία αφού, εκ των ενόντων και με το ελάχιστο κόστος καταφέρνουμε να καλύψουμε την τυπική, πραγματική και ουσιαστική ανάγκη της Υπηρεσίας και των εργαζομένων.
Η διοίκηση της ΥΠΑ ευχαριστεί την ομάδα υλοποίησης: Συντονιστή προγράμματος, Διευθυντή Διαχείρισης Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας κ. Στασινό Αλεβιζόπουλο και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κ.κ Βασιλική Τσαγκαλίδου, Δημήτριο Σίμο, Στυλιανό Λάζαρη και Κλέαρχο Μπερδέκα που εργάσθηκαν για την αποπεράτωση αυτού του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα