Υπερκαλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

Σημαντική επιτυχία για τον Μιχάλη Σάλλα αποτελεί η υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς αφού συγκέντρωσε 1,34 δισ. , ποσό που ζητούσε η Τράπεζα από ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, κλείνοντας έτσι το βιβλίο προσφορών.

Το αρχικό ποσό κεφαλαίων που με βάση το βασικό σενάριο του stress test θα έπρεπε να καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο 1,34 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε δράσεις συνολικού ύψους 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, ενώ επιπλέον 602 εκατ. ευρώ απέδωσε κεφαλαιακά στην τράπεζα η άσκηση διαχείρισης παθητικού.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καλύπτοντας τη διαφορά του δυσμενούς σεναρίου μέχρι τα 4,9 δισ. ευρώ.

Στα 0,30 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών μετά το reverse split

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών («Βook-building») σχετικά με την Προσφορά («Offering») €1.340 εκατ. νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών εκδόσεώς της (οι «Νέες Μετοχές») προς θεσµικούς επενδυτές και λοιπούς επιλέξιμους επενδυτές σε μετρητά (η «Αύξηση Κεφαλαίου»).

Αυτό το ποσό, μαζί με τις ενέργειες μετριασμού του κεφαλαιακού ελλείμματος («mitigating actions») ύψους €873 εκατ. (oι οποίες περιλαμβάνουν €602 εκατ. από την εθελοντική άσκηση διαχείρισης παθητικού («ΑΔΠ»)) που εγκρίθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («Single Supervisory Mechanism»), μειώνουν την κεφαλαιακή ανάγκη που προήλθε από τα πρόσφατα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης («Comprehensive Assessment») και είναι επαρκή για την πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών ανάγκων της Τράπεζας Πειραιώς όπως αυτές προέκυψαν από το Asset Quality Review («AQR») και το Stress Test που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 31 Οκτωβρίου 2015 υπό το «βασικό» σενάριο.

Το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα που προέρχεται από το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί από την έκδοση νέων ονοµαστικών µετοχών υπέρ του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (για το 25% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος) και μετατρέψιμων ομολόγων («CoCos») (για το 75% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος).

Βάσει των αποτελεσµάτων της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, κατόπιν διαβούλευσης µε τους Γενικούς
Συντονιστές (Joint Global Coordinators) της Αύξησης Κεφαλαίου και µε τη συναίνεση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας σύµφωνα µε το Ν. 3864/2010, το Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς όρισε την τιµή διάθεσης στα €0,30 ανά Νέα Μετοχή µετά τη συνένωση των υφιστάµενων µετοχών της (reverse split) µε αναλογία 100 προς 1.

Κατόπιν τούτων και υπό την επιφύλαξη της κατανοµής των Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την Αύξηση Κεφαλαίου, θα εκδοθούν συνολικά 4.466.666.667 Νέες Μετοχές (µετά την ολοκλήρωση της ως άνω συνένωσης µετοχών) ονομαστικής αξίας €0,30 έκαστη.
H Τράπεζα Πειραιώς αναµένεται να συνάψει οριστική σύµβαση αναδοχής σχετικά µε την Αύξηση Κεφαλαίου και να κατανείµει Νέες Μετοχές στους επενδυτές που συµµετείχαν σε αυτήν μέχρι τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015.

Η ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου θα εξαρτηθεί από την ικανοποίηση συνήθων όρων ολοκλήρωσης της διαδικασίας και κανονιστικών εγκρίσεων, καθώς και από την έγκριση του Eurogroup για τις προϋποθέσεις εκταµίευσης της δόσης των €2 δισ προς το Ελληνικό ∆ηµόσιο και των ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας («ESM») που προορίζονται για τη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών συστηµικών τραπεζών (στο βαθμό που αυτά τα ομόλογα αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς), σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο της συμφωνίας για τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM financial assistance facility agreement).

Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν ως υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα ως διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Κεφαλαίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα