Υπογραφές – «μαχαιριές» για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει». «Πήγαινε αργά, για να φτάσεις γρήγορα». Αυτές τις δύο ελληνικές παροιμίες προέταξε στέλεχος ενός εκ των 10 υποψηφίων για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, όταν τον ρωτήσαμε για το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη η 5η Νοεμβρίου απομακρύνεται, καθώς ακόμη και εάν οι Wind και η Cosmote αναλάβουν το έργο (σαφώς με πολύ λιγότερα χρήματα από την προσφορά της Vodafone) είναι βέβαιο ότι δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες που έχουν προκαθοριστεί από την Επιτροπή Αλιβιζάτου. Βέβαια, υπάρχουν και τα καλά νέα σε αυτό το περίεργο τριήμερο για τον νέο πολιτικό φορέα. Διότι ναι μεν η απαντητική επιστολή της Vodafone προκάλεσε αναστάτωση και τον γέλωτα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη η κατάθεση των υπογραφών εκ μέρους των υποψηφίων αρχηγών μάλλον πάγωσε τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου.

Κι αυτό διότι στην κούρσα εισήλθαν επισήμως και οι 10, καταθέτοντας στον Νίκο Αλιβιζάτο περισσότερες από 40.000 υπογραφές στήριξης, συνολικά. Κάτι που αυξάνει την αισιοδοξία ότι στις κάλπες τελικά θα προσέλθουν περί των 200.000 ανθρώπων, που αποτελεί το ψυχολογικό όριο. Μεθαύριο Δευτέρα η Επιτροπή Αλιβιζάτου, αφού κάνει τον έλεγχο στις υπογραφές (δεν μπορεί κάποιος που υπογράφει να στηρίξει περισσότερους από έναν υποψήφιο), θα αναδείξει κι επίσημα τους υποψηφίους που θα συνεχίσουν την μάχη.

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε 12.500 υπογραφές, ενώ οι συνεργάτες της ισχυρίζονται ότι εκπρόθεσμα θα καταθέσουν κι άλλες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε 5.300 υπογραφές – οι 5.000 από Ελλάδα και οι 300 από το εξωτερικό, με στόχευση να καταδείξει την διαρροή μυαλών από την χώρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 1.700 υπογραφές προερχόμενες από κάθε καποδιστριακό δήμο αλλά και εκτός Ελλάδος, ενώ όπως έλεγαν οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή στην διάθεσή τους έχουν κι άλλες 5.000 τις οποίες δεν κατέθεσαν. Ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε επίσης υπογραφές από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Ο Γιάννης Μανιάτης επίσης κατέθεσε 1.250 υπογραφές από όλες τις περιφέρειες και από Έλληνες του εξωτερικού. Περίπου 2.300 υπογραφές κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ανάλογο αριθμό είχε καταθέσει εδώ και ημέρες ο Γιάννης Ραγκούσης (οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γυναίκες). Περίπου 2.000 υπογραφές συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας, ο Δημήτρης Τζιώτης συγκέντρωσε 1.700, ενώ ο καθηγητής Κώστας Γάτσιος κατέθεσε 4.250.

Βολεύει η καθυστέρηση

Η πρώτη αντίδραση για την καθυστέρηση της διαδικασίας μπορεί να προκάλεσε σοκ, αλλά ήδη στα επιτελεία των μονομάχων έβαλαν τα πράγματα κάτω και βλέπουν ότι μία μικρή παράταση μάλλον βολεύει. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης προέβησαν σε δηλώσεις τού στυλ ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος για μία μικρή καθυστέρηση». Ακόμη και στο επιτελείο της Φώφης, που φοβούνται μήπως χαθεί το μομέντουμ, κάνουν δεύτερες σκέψεις και απέφυγαν να θέσουν βέτο για εκλογή πάση θυσία στις 5 Νοεμβρίου. Όπως έλεγαν συνεργάτες των υποψηφίων αρχηγών: «Μας βολεύει αφάνταστα να παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο η προεκλογική διαδικασία. Φανταστείτε δύο αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον δήμαρχο Αθήνας, τρεις βουλευτές, έναν ευρωβουλευτή, έναν πρώην υπουργό και τρεις ακόμη υποψηφίους για τους επόμενους 2,5 μήνες να εκστρατεύουν σε πόλεις και χωριά όλης της Επικράτειας προκειμένου να κερδίσουν ψήφους.

Να διοργανώνουν μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις, να συζητούν με τον κόσμο και φυσικά να επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας αποφεύγουν τα καφενεία όπως ο διάολος το λιβάνι». Εάν σε αυτά υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στην βάσανο της 3ης αξιολόγησης, όπου όλοι γνωρίζουμε πως δεν θα είναι ούτε περίπατος, ούτε αναίμακτη, τότε ο καθένας κατανοεί για ποιον λόγο το εγχείρημα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνο για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν καταφέρουν οι υποψήφιοι να αναδείξουν το τι περιμένει τον λαό από την 1η Ιανουαρίου του 2018 σε συνδυασμό με την 3η αξιολόγηση, τότε είναι η χρυσή μας ευκαιρία να οδηγήσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στον νέο φορέα», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η περίπτωση Κουρουμπλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις εκλογές του 2015 απορρόφησε το μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων αυτού του χώρου, βρίσκεται σε εμφανώς φθίνουσα πορεία. Έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο αυτόν, που μπορεί τώρα να κρίνει, να συγκρίνει και να αλλάξει, ενδεχομένως, συμπεριφορά στις προσεχείς εκλογές. Η Ν.Δ. έχει μεν προσελκύσει ένα, σχετικά μικρό, απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ δύσκολα θα την προτιμήσουν οι άλλοι, οι περισσότεροι, οι οποίοι παραδοσιακά είχαν αντιδεξιά αντανακλαστικά. Ήδη όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα υποστηρίζουν πως πλέον ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος και θα αναγκαστεί να κρατήσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (επικεφαλής των ΠΑΣΟΚφερμένων στον ΣΥΡΙΖΑ) εντός της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους.

Κάτι που όμως είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς μετά την ρύπανση στον Σαρωνικό «ουδείς θα τον πάρει στα σοβαρά όσες δικαιολογίες και εάν πει, όσα κι αντιδεξιά συνθήματα κι εάν εκστομίσει», όπως λένε οι επιτελείς. Αν τώρα ο κ. Τσίπρας ενδώσει στις πιέσεις των ΣΥΡΙΖΑιων και τον αποπέμψει, τότε οι ΠΑΣΟΚφερμένοι θα νιώσουν κι επισήμως ως ξένοι «και δεν θα έχουν κάποιο λόγο να παραμείνουν ως παρίες, εκτός κι εάν βολευτούν σε κάποια θεσούλα του δημοσίου».

Εν αναμονή λοιπόν της εκλογής ηγεσίας στον νέο φορέα το κυβερνών κόμμα περιορίζεται σε άτακτους πυροβολισμούς εναντίον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσπαθώντας να βρει την αχίλλειο πτέρνα. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν άλλωστε εδώ και μήνες ότι αρκετοί ψηφοφόροι εκφράζουν την δυσφορία τους για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά παραμένουν με διερευνητικό μάτι στον ευρύτερο χώρο ως αναποφάσιστοι.

Σε αυτόν τον χώρο θα κριθεί, όπως λένε έμπειρα στελέχη της ΔΗΣΥ, και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές: αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής τους δύναμης και αν η κεντροαριστερά αντιθέτως καταφέρει να κερδίσει μέσα από την εκλογή ηγεσίας το χαμένο έδαφος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα