Υποσχέσεις Δραγασάκη για ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ

Η τροπολογία που έχει παγώσει και αφορά στην παύση των διώξεων εναντίον των συνεταιριστών για χρέη των οργανώσεων, η αξιοποίηση των ακινήτων των πρώην Ενώσεων που τελούν υπό εκκαθάριση, η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και η επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των συνεταιρισμών από ενιαίο φορέα που θα συγκροτήσει η κυβέρνηση, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με εκπροσώπους συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας την πορεία ρύθμισης εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλών των αγροτών δήλωσε ότι «αυτή εξελίσσεται ομαλά, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση παλιών δανείων της ΑΤΕ και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες θα αναζητήσει λύση και γι’ αυτά που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου». Χαρακτήρισε δε τη Θεσσαλία «πατρίδα του συνεταιριστικού κινήματος» και τόνισε με νόημα ότι «οι υγιείς συνεταιρισμοί χρειάζονται στη νέα γεωργία που σχεδιάζουμε και στην παραγωγική επανάσταση που οραματιζόμαστε».

Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής: Σχετικά με τα παλιά χρέη της ΑΤΕ, από τη στιγμή που η Αγροτική Τράπεζα έκλεισε, όλοι οι φάκελοι πέρασαν στον εκκαθαριστή. Μαζί του συμφωνήσαμε όλα αυτά τα παλιά δάνεια των φυσικών προσώπων που δεν είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να μπούνε σε μια 10ετή ευνοϊκή ρύθμιση. Κυρίως θα ωφεληθούν αυτοί με μεγάλα δάνεια και μικρή περιουσία, αφού θα πληρώσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και κατόπιν συνεργασίας με τον εκκαθαριστή. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς υπάρχει μια γραφειοκρατική εμπλοκή με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή ο αγρότης δεν πλήρωσε το δάνειο, το έπραξε το δημόσιο για να πληρωθεί η τράπεζα και ακολούθως το δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) έρχεται σε επικοινωνία με τον οφειλέτη ώστε να ρυθμίσει αυτή την εκκρεμότητα, αφού πρώτα πιστοποιήσει τη σχετική οφειλή. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, που αφορούσαν σε αποκατάσταση καταστροφών και ζημιών που πάθαινε ο αγρότης, ο οποίος στη συνέχεια, λόγω παραγωγικής αδυναμίας αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Επειδή όμως εδώ εμπλέκονται πολλές τράπεζες και επειδή δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο θα δώσουμε προτεραιότητα στη ρύθμιση των παλιών δανείων της ΑΤΕ και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, θα αναζητήσουμε λύση και γι’ αυτά».

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά: Τα “κόκκινα” δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου παρουσιάζουν μια δυσκολία ως προς τη ρύθμιση. Όσον αφορά στα δάνεια των συνεταιρισμών, που ξεπερνούν τα 3 δισ., αυτά θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά. Σχετικά με την ακίνητη περιουσία των χρεωμένων συνεταιρισμών, επιχειρούμε, μέσω της εταιρίας ΔΙΔΑΓΕΠ (Διεύθυνση Διαχείρισης Αγορών Γεωργικών Προϊόντων) αυτή να οδηγηθεί στα χέρια υγιών συνεταιρισμών και όχι ιδιωτών. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου, όσοι παραμείνουν ανενεργοί συνεταιρισμοί και δεν εγγραφούν στο Μητρώο Συνεταιρισμών, τότε θα χάσουν οριστικά την ακίνητη περιουσία τους. Βέβαια πολλές περιουσίες συνεταιρισμών είναι στον αέρα, επειδή δεν έχουν άδεια πολεοδομική, ή έγγραφα που να αποδεικνύουν τον τρόπο κτήσης τους, αλλά ελπίζω ότι θα βρεθεί μια νομική λύση.

http://www.eleftheria.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα