Υποχρέωση η άξια εκπροσώπηση!

Πάνε οι εποχές που την Ελλάδα εκπροσωπούσαν στην Ευρώπη κυρίως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Φέτος, αν θέλουμε να στηριχθούμε σε συγκομιδή πόντων θα πρέπει να περιμένουμε πέραν από την παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας στο Champions League και αυτές του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης στο Europa. Ευτυχώς, πάντως και οι δύο ομάδες είναι αξιοπρεπέστατες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό.

 Σούπερ βατός ο όμιλος του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε στον 3ο όμιλο του Europa League και θα αντιμετωπίσει την Μπορούσια Ντόρτμουντ, την Γκαμπάλα και την Κράσνονταρ.

Κακά τα ψέματα, η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι ομάδα που κανονικά πρέπει να αγωνίζεται στο Champions League, αλλά λόγου του περσινού κακού πρώτου γύρου (σωρεία τραυματισμών) έχασε βαθμούς και πρόλαβε μόνο του τρένο του Europa League. Είναι αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη γερμανική ομάδα με μέσο όρο 4 γκολ ανά παιχνίδι! Μιχιταριάν, Γκουντογκάν, Ομπαμεγιάνγκ και Καγκάουα έχουν συνθέσει μία τετράδα θανάτου στην επίθεση και ο ΠΑΟΚ δύσκολα τα βγάλει πέρα. Ωστόσο, η παρουσία της Μπορούσια στον όμιλο δεν είναι απαραιτήτως κακή. Οι Γερμανοί μπορούν με τη δυναμική τους να κάνουν τέσσερις νίκες με Γκαμπάλα και Κράσντονταρ και στην ουσία να διευκολύνουν το έργο του ΠΑΟΚ για την πρόκριση.

Η Γκαμπάλα, βέβαια, μόλις απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και είναι μάλλον απρόσεκτο να λέμε ότι ο ΠΑΟΚ θα την προσπεράσει εύκολα, αλλά νομίζουμε πως η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν έφτασε το ταβάνι της και δύσκολα θα πετύχει το κάτι παραπάνω.

Η ρώσικη Κράσνονταρ σίγουρα δεν είναι τυχαία ομάδα, αφού πάλεψε μέχρι και για τη δεύτερη θέση στο περσινό πρωτάθλημα, αλλά φέτος έκανε μέτριο ξεκίνημα, δεν έχει εμπειρία, ούτε κάποια καυτή έδρα.  Ο ΠΑΟΚ μόνο αν παίξει κάτω των δυνατοτήτων του θα καταφέρει να αποκλειστεί από αυτόν τον όμιλο. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές!

Μπορεί και ο Αστέρας Τρίπολης

Ο Αστέρας Τρίπολης πέρσι μας κατέπληξε. Πέραν του ότι πέρασε κάθε προκριματικό γύρο που εμφανίστηκε μπροστά του, ενώ απέκλεισε μέχρι και ομάδα της Μπουντεσλίγκα (τη Μάιντζ), στον όμιλο με Παρτίζαν, Μπεσικτάς και Τότεναμ ήταν αξιοπρεπέστατος. Φέτος, δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί σε προκριματικούς γύρους και ακόμη δεν έχουμε εκτιμήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες του Αστέρα, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά τη δουλειά που γίνεται στο σύλλογο και δεν θα αποτελέσει έκπληξη σε κανέναν αν καταφέρει να προκριθεί στον όμιλο με την Σάλκε, τον ΑΠΟΕΛ και τη Σπάρτα Πράγας.

Οι γερμανική ομάδα είναι σαφώς το φαβορί, αλλά δεν κουβαλά αυτή την ευρωπαϊκή φανέλα που να δημιουργεί τρόπο. Ο δε ΑΠΟΕΛ του ΤΙμούρ Κετσπάγια είναι λίγο πεσμένος σε σχέση με την ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος και τέλος η Σπάρτα Πράγας έχει να κάνει ευρωπαϊκή επιτυχία από την εποχή της… άνοιξης της Πράγας.

Υποχρέωση των ομάδων να πάνε καλά

Προφανώς και δεν βάζουμε το πιστόλι στο κρόταφο των δύο ομάδων (αλλά και του Ολυμπιακού) για να κάνουν νίκες, να φέρουν επιτυχίες και προκρίσεις και να ανυψώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μετά και τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού και την κατρακύλα της ειδικής βαθμολογίας στο UEFA, οι τρεις φετινοί μας εκπρόσωποι έγιναν ξαφνικά οι σύλλογοι που καλούνται να στηρίξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο για φέτος, την ώρα που Εθνική ομάδα έχει ήδη αποκλειστεί από το Euro 2016 και θα μετάσχει στα υπόλοιπα προκριματικά χωρίς ελπίδες πρόκρισης.

Από τα 18 τουλάχιστον παιχνίδια που θα δώσουν, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η θέση της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Ήδη του χρόνου ο πρωταθλητής μας θα δώσει προκριματικά. Κι αν συνεχιστεί η κατρακύλα, κινδυνεύουμε τα επόμενα χρόνια να βγάζουμε μόνο τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και όχι πέντε.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα