Υπόθεση Novartis: Με δέκα κάλπες η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Δέκα κάλπες, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, θα στηθούν κατά την αυριανή διαδικασία στην Ολομέλεια όπου οι βουλευτές θα αποφασίσουν υπέρ ή κατά της παραπομπής σε προανακριτική επιτροπή δέκα πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στη δικογραφία της Novartis.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτη, ενώ η τυπική απόφαση θα επικυρωθεί αύριο από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την ενημέρωση του κ. Βούτση, η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής:

Θα υπάρχουν δέκα κάλπες αριθμημένες χωρίς ονόματα και δέκα ψηφοδέλτια για το κάθε όνομα. Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται «Ναι» «όχι» και «παρών», ενώ θα υπάρχουν και λευκά ψηφοδέλτια. Σε περίπτωση, τέλος, που βρεθεί όνομα ενός παραπεμπομένου σε άλλη κάλπη, η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και προβλέπεται να είναι μαραθώνια, καθώς θα υπάρχουν δύο κύκλοι ομιλητών, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι εμπλεκόμενοι ενδιαφερόμενοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του ΚΚΕ, όπως την γνωστοποίησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης, ο οποίος ζήτησε σε κάθε περίπτωση διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, καλώντας μάλιστα να προσέλθουν στην επιτροπή «χωρίς κουκούλες», όπως χαρακτηριστικά είπε, να καταθέσουν και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου, η οποία αναφέρει πως δεν υπάρχει νομικό θέμα να στηθούν 10 κάλπες.

Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα