Υπόθεση Novartis: «Πόλεμος» δηλώσεων κυβέρνησης – Ν.Δ.

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη. Τώρα όμως έχουμε και “Πολωνοποίηση”. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Με αυτή τη φράση, ανώτατη πηγή της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Novartis. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η υπόθεση Novartis είναι μια «βρώμικη επιχείρηση» σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων την οποία στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να διαμορφώσει το προεκλογικό τοπίο.

Λίγο αργότερα ήρθε απάντηση, με non paper, από το Μέγαρο Μαξίμου: «Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Τι έγινε στην Πολωνία με την Δικαιοσύνη

Στην Πολωνία, η συντηρητική κυβέρνηση Ντούντα παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αφού θα μπορεί να ορίζει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τα υποψήφια μέλη της. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μαζικές διαδηλώσεις και γίνεται λόγος για «πραξικόπημα».

Η Κομισιόν αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ, μετά την άρνηση της Βαρσοβίας να αποσύρει τις παρεμβάσεις στο τομέα της δικαιοσύνης..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά κράτους μέλους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα