«Υπόλογη, η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες»

Με αφορμή την υιοθέτηση του κανονισμού Omnibus, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να εκπλήξει κανένα. Διαποτισμένη πλήρως από τη νοοτροπία του λαϊκισμού προσπαθεί πάντα να αυτοαθωώνεται για τα πάντα. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας. Που θρηνήσαμε αθώα θύματα.

Για την κυβέρνηση για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία φαινόμενα, οι προηγούμενοι. Ποτέ και για τίποτα η ίδια.

Για να μην συνεχίσει να κάνει την ανήξερη την ενημερώνουμε. Για τις δικές της ευθύνες.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση αξιολόγηση της ΚΑΠ, όπως εκφράζεται μέσα από τον κανονισμό Omnibus, ενώ η εφαρμογή των διατάξεων θα ξεκινήσει από 1/1/2018.

Στον κανονισμό ενσωματώθηκαν και οι ευνοϊκές για τους αγρότες τροπολογίες που είχα καταθέσει μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους μου.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την καταβολή αποζημίωσης στους αγρότες για ζημιές που προκαλούνται από ακραία κλιματικά φαινόμενα όταν καταστρέφεται άνω του 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής του γεωργού αντί του 30% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση «φρόντισε» να καταργήσει από το ΠΑΑ 2014-2020 το σχετικό Μέτρο 17 ‹‹Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου››, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ το οποίο και θα ενεργοποιούσε αυτές τις διατάξεις.

Ένα Μέτρο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην αρχική υποβολή του ΠΑΑ 2014-2020, από την κυβέρνηση της ΝΔ ως πιλοτική εφαρμογή.

Με την κατάργηση του Μέτρου 17, λόγω έλλειψης αναλογιστικών μελετών οι δοκιμαζόμενοι από αντίξοα καιρικά φαινόμενα Έλληνες αγρότες θα στερηθούν των ενισχυμένων, λόγω Omnibus, πολύτιμων κοινοτικών πόρων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα