Υπό κατάρρευση ο ΟΑΕΕ

Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αφού το Ταμείο, όπως δημοσιεύουν «Τα Νέα»  εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα που καθιστούν αμφίβολη την καταβολή συντάξεων στο μέλλον.  Οι προβλέψεις  μάλιστα κάνουν λόγο πως  το 2014 θα εμφανίσει «τρύπα» 720 εκατ. ευρώ, από 640 εκατ. ευρώ το 2013.  Χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και τρανή απόδειξη είναι στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα,  περισσότεροι από 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους ενώ ο ΟΑΕΕ φέτος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει «τρύπα» 720 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ – το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο, σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

«Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Αναφοράς χρίζει πως οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν το δικαίωμα τηςιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάταιμόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή.

Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει «ανασφάλιστο» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που ρυθμίζει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα, διότι θέτει εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα