«Φάκα» Δραγάτση για φοροφυγάδες δικηγόρους

Από τα γραμμάτια προείσπραξης προσδοκά το ΣΔΟΕ να τσιμπήσει τους φοροφυγάδες δικηγόρους. Γι’ αυτό το λόγο ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Δραγάτσης, «έστησε» έναν ολόκληρο μηχανισμό από τον οποίο το ΣΔΟΕ θα αντλήσει περιπτώσεις δικηγόρων που θα υποβληθούν σε συνολικό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Η εντολή του είναι να εντοπιστούν όσοι δικηγόροι δεν κόβουν γραμμάτια προείσπραξης, που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί μια δίκη, και τα οποία είναι ουσιαστικά ο μπούσουλας για τη φορολογία εισοδήματος τους. Από τα συγκεκριμένα γραμμάτια (το ποσό που καταβάλλεται ποικίλει ανάλογα με το δικαστήριο και κυμαίνεται περίπου στα 500 ευρώ) αποδίδεται μεταξύ άλλων και ΦΠΑ προς το δημόσιο, ενώ είναι μια επιπλέον ένδειξη για τις δίκες στις οποίες συμμετείχε ένας δικηγόρος. Αυτό το γραμμάτιο δεν πρέπει να υπάρχει στη δικογραφία και πολλές φορές δικηγόροι αποφεύγουν να το κόψουν, ως μέθοδο φοροαποφυγής.

Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας έχει εδώ και μήνες δώσει εντολή να γίνει έλεγχος σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, από το 2010 και εντεύθεν ώστε να διαπιστωθεί πόσοι δικηγόροι δεν έκοψαν γραμμάτια. Οι υποθέσεις ξεπερνούν τις 700.000 γι’ αυτό και διενεργήθηκε κατά αρχάς δειγματοληπτικός έλεγχος σε 6 δικασίμους του πολιτικού και του ποινικού τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο έλεγχος έδειξε πως από τις 850 δικογραφίες στις 245 οι δικηγόροι δεν είχαν κόψει γραμμάτιο, δηλαδή είχαν διαπράξει φοροδιαφυγή. Το ποσοστό (σχεδόν 30%) κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και ήδη έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια ΔΟΥ να καλέσει τους συγκεκριμένους δικηγόρους για εξηγήσεις και βέβαια για εμπεριστατωμένο έλεγχο εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα