Φάρατζ και Λεπέν πανηγυρίζουν για το ιταλικό «όχι»

Με συγκεχυμένα συναισθήματα ξημέρωσε η 5η Δεκεμβρίου στην Ευρώπη καθώς το «όχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και απειλεί να θέσει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε τροχιά επικίνδυνης αβεβαιότητας, με άνοδο της εσωστρέφειας και εκτόξευση των ποσοστών των φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων.

Τρανή απόδειξη τα πανηγύρια που ξέσπασαν στο στρατόπεδο των ακραιφνών αντιευρωπαϊστών –και όχι μόνο– της ηπείρου όταν έγινε σαφής η επικράτηση του ιταλικού «όχι». Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «οι Ιταλοί αποκήρυξαν την Ε.Ε. και τον Ρέντσι», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την δίψα για την ελευθερία των Εθνών και τον προστατευτισμό!».

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα και ο Βρετανός πολιτικός, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος πριν καν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα τουίταρε τα εξής: «Ελπίζω τα exit polls στην Ιταλία να είναι σωστά. Αυτή η ψήφος ήταν περισσότερο για την Ευρώπη παρά για την συνταγματική αλλαγή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα