«Φίλιοι» και μη καναλάρχες θα γεμίσουν τα ταμεία…

Την επόμενη ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη, στις 8 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα, δεν επαναλειτουργούν μόνο τα σχολεία, αλλά είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου οι επίδοξοι καναλάρχες να μετάσχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση μίας εκ των επτά τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές. Αργότερα, ίσως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2018, θα δοθούν και τρεις θεματικές άδειες (επίσης πανελλαδικές) ειδικού περιεχομένου, όπως αθλητικές, μουσικές, ψυχαγωγικές κ.ά. Οι περιφερειακές άδειες, καθώς όλα δείχνουν, θα αργήσουν αρκετά, γιατί εκεί υπεισέρχονται επιπλέον παράγοντες που κάνουν την διαδικασία πιο σύνθετη.

Ως γνωστόν, η τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια θα είναι τα €35.000.000. Αν είναι περισσότεροι από 7 οι ενδιαφερόμενοι, θα γίνει δημοπρασία – αν είναι λιγότεροι, κάποια άδεια θα παραμείνει αδιάθετη. Τα κανάλια που λειτουργούν τώρα και δεν θα πάρουν άδεια θα πρέπει να κλείσουν σε τρεις μήνες από την ανάδειξη των νικητών. Εκτός αν προτιμήσουν να διεκδικήσουν θεματική άδεια, οπότε θα πρέπει (μέσα στο τρίμηνο αυτό) να μετατραπούν σε θεματικά.

Αυτά αναφέρει σε γενικές γραμμές η προκήρυξη του ΕΣΡ κι ως εδώ όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς.

 Οι βασικοί παίκτες

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σίγουρα θα θέσουν υποψηφιότητα ο ΑΝΤ1 TV (οικογένεια Κυριακού), Alpha (Δημήτρης Κοντομηνάς), Star (οικογένεια Βαρδινογιάννη), ΣΚΑΪ (Γιάννης Αλαφούζος) και Epsilon (Ιβάν Σαββίδης). Το Mega (Βαρδινογιάννης – Μαρινάκης) θέλει να λάβει μέρος στην διαδικασία, όμως το πρόβλημα είναι εάν τελικά προλάβουν, καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία με τις τράπεζες. Πάντως, για την περίπτωση του Mega τρέχει προσωπικά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση του Μεγάλου Καναλιού κι εκτιμάται ότι εάν δεν συμβεί κάτι το απίθανο, τότε θα συμμετάσχει του διαγωνισμού. Ερωτηματικό υπάρχει για το Μακεδονία TV, το οποίο διαθέτει περίπου 60 άτομα προσωπικό, ενώ ο νόμος υποχρεώνει τους σταθμούς να έχουν 400 εργαζόμενους, συνεπώς είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θεματική άδεια εθνικής εμβέλειας. Αν προσέλθουν οι  έξι διαγωνιζόμενοι, τότε λαμβάνουν αυτομάτως τις έξι άδειες στην τιμή των 35 εκατ. ευρώ (πληρωτέες στην δεκαετία) και η άδεια που περισσεύει δημοπρατείται εκ νέου.

Αυτό είναι το σενάριο που επιδιώκουν οι καναλάρχες, προκειμένου να μην μπουν σε διαδικασία πλειστηριασμού, με συνέπεια η τιμή τής κάθε άδειας να ανέβει πάνω από τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Όμως από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να προσέλθουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να αυξηθεί το τίμημα, αλλά και να λάβουν άδειες επιχειρηματίες που θα είναι φιλικά προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους θεωρητικά υποψήφιους μέχρι στιγμής μόνο ο Ιβάν Σαββίδης προσφέρει πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κάτι που έκανε γνωστό την Τετάρτη το απόγευμα στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους του «E» στις εγκαταστάσεις του Περιστερίου, όταν είπε: «Είναι απίστευτο στην Ελλάδα να μην αφήνουμε την κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση, να κάνει την δουλειά της, αλλά να στεκόμαστε διαρκώς απέναντι σε αποφάσεις και να δημιουργούμε εμπόδια».

Και όπως αποκάλυψε το Protothema.gr, μετά την ομιλία του ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος ανέμενε υπομονετικά στο γραφείο του διευθυντή του «Ε» να ολοκληρώσει την ομιλία του ο επιχειρηματίας. Μάλιστα, την αποκάλυψη της ιστοσελίδας σχολίασαν πηγές της Ν.Δ., τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «παρακολουθούμε με έκπληξη και ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στο κανάλι “Ε” και θεωρούμε αυτονόητο ότι θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες τού εν λόγω επιχειρηματία και από το ΕΣΡ. Επίσης θεωρούμε ανήκουστο να παρίσταται μαζί με τον επιχειρηματία ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας ότι ο κουμπάρος του είναι ο μεσάζων Παπαδόπουλος».

Νωρίτερα ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, σε αναρτήσεις του στο twitter ανέφερε: «Δηλαδή, για να το καταλάβετε, του χάρισαν μερικά εκατομμύρια με τροπολογία δήθεν για την ΣΕΚΑΠ κι αυτός με αυτά τα λεφτά τους αγόρασε κανάλι. Κι έχουν μούτρα να μιλούν για διαπλοκή». Όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε και με δεύτερη ανάρτηση αναφέροντας: «Πρόκειται για απίθανα πράγματα αυτά που συμβαίνουν! Πάει ο επιχειρηματίας να αναλάβει το κανάλι του συνοδεία του Υπουργού… Πρώτη φορά αριστερά».

Πιέζουν τον Μάρη

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη πιέζουν τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ του «Έθνους», να ηγηθεί ενός σχήματος που θα εισέλθει στον διαγωνισμό για την απόκτηση μίας εκ των επτά τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο ίδιος ο κ. Μάρης, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι επιφυλακτικός και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν τελικά θα κάνει άλλο ένα βήμα, δηλαδή να αποκτήσει και τηλεοπτική άδεια.

Πριν από λίγες ημέρες, πηγές από το «Documento» έλεγαν ότι ο Κώστας Βαξεβάνης ενημέρωσε τους στενούς του συνεργάτες, ότι θα αποσυρθεί από την διεύθυνση της εφημερίδας, προκειμένου να ενισχύσει τον όμιλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ομάδα επιχειρηματιών που επιθυμεί να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην οποία μετέχει και ο ίδιος. Προφανώς ο κ. Βαξεβάνης, εάν τελικά ευσταθούν οι πληροφορίες, αποκλείεται να είναι σε σχήμα που θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι εννοεί πως το σχήμα αυτό θα έχει ως επικεφαλής τον Δημήτρη Μάρη. Κάποιοι άλλοι, όμως, ισχυρίζονται πως είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον του υιού Καλογρίτσα, ο οποίος ας μην λησμονούμε ότι στον περιβόητο διαγωνισμό του Παππά (τον Σεπτέμβριο του 2016), που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, είχε κερδίσει την μία από τις τέσσερις άδειες, μαζί με τους Αλαφούζο, Κυριακού και Μαρινάκη.

Βέβαια, ο κ. Καλογρίτσας πέρασε πολύ δύσκολες ημέρες όταν δημοσιοποιήθηκε το «πόθεν έσχες» του για να λάβει μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και αποκαλύφθηκε ότι είχε συμπεριλάβει και βοσκοτόπια στην Λευκάδα, με συνέπεια να εξελιχθεί η όλη υπόθεση σε ανέκδοτο. Αργότερα ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» με διευθυντή τον Βαξεβάνη, αλλά μετά το πρώτο δίμηνο αποσύρθηκε.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις, υπονοώντας ότι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα εισέλθουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Όμως, από όσο γνωρίζουμε, κανένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας με πολυσχιδή δραστηριότητα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για να εμπλακεί με τα ΜΜΕ.

 Αντέδρασαν οι καναλάρχες

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη ημέρα που δημοσιεύθηκε η προκήρυξη από το ΕΣΡ ζήτησαν από την κυβέρνηση πρώτα να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος στα «πόθεν έσχες» και εν συνεχεία να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Μάλιστα, το Ποτάμι είχε τονίσει σε ανακοίνωση του πως «ο κ. Παππάς δεν φαίνεται να βάζει μυαλό». Το θέμα έφθασε και στην Βουλή την Τρίτη, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητούν κι αυτοί πρώτα να γίνει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για όσους υποβάλλουν υποψηφιότητα για άδεια. Ως απάντηση, ο κ. Παππάς αντέτεινε μία ανάρτηση στο Facebook του Ροδόλφου Μορώνη (αντιπροέδρου του ΕΣΡ), όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «εάν γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες πριν απόν διαγωνισμό, τότε οι καναλάρχες θα προσφύγουν στο ΣτΕ». Επειδή όπως λένε το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μία ημέρα αργότερα (Τετάρτη) οι καναλάρχες μέσω της ΕΙΤΗΣΕΕ ζητούν να διασφαλισθούν δύο προϋποθέσεις για τον διαγωνισμό: Να γίνει ουσιαστικός έλεγχος «πόθεν έσχες» πριν από τον διαγωνισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή που απλώς παίρνει μέρος για να ανεβάσει την τιμή.

Επί της ουσίας, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην ανακοίνωσή της φωτογραφίζει τον Καλογρίτσα και την περιβόητη υπόθεση με τα βοσκοτόπια της Λευκάδας, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2016 παραδέχθηκε ότι έπαιξε τον ρόλο του λαγού για να ανεβάσει τις τιμές στις άδειες. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ο διαγωνισμός καλοδεχούμενος κι επιβεβλημένος.

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προφανώς είναι καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος. Ωστόσο πρέπει να διασφαλισθούν κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις:

* Πρώτο και βασικό θέμα είναι πως δεν προβλέπεται ο ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες πριν τον διαγωνισμό. Αυτό που προβλέπεται είναι απλά ο έλεγχος της ύπαρξης χρημάτων με την επίδειξη εγγυητικής επιστολής. Ουσιαστικά, δεν προβλέπεται ο έλεγχος του “πόθεν”, δηλαδή της προέλευσης των χρημάτων, κάτι που είναι και η ορθή πρακτική. Συνεπώς για ακόμη μια φορά δεν διασφαλίζεται πώς θα αποφύγουμε τα τραγελαφικά γεγονότα τύπου “βοσκοτόπων” που κάποιος μπορεί να επαναλάβει και να αποδειχθεί κατόπιν εορτής.

* Το δεύτερο θέμα είναι πως η νέα διαδικασία δεν διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την ισότιμη συμμετοχή των ενδιαφερόντων, καθώς δεν προβλέπεται αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή ο οποίος έχει σκοπό μόνο να ανεβάσει την τιμή του διαγωνισμού, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να χάσει το ποσό της Ε/Ε συμμετοχής, λειτουργώντας ως «λαγός». Το φαινόμενο αυτό το είδαμε στον διαγωνισμό του 2016, κατά δήλωση συμμετέχοντος, και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η τεχνική δυνατότητα επανάληψης της ίδιας πρακτικής  υφίσταται και στην νέα προκήρυξη.

* Το τρίτο θέμα είναι πως ο κάθε νέος επενδυτής, εάν λάβει άδεια, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το τίμημα τουλάχιστον 35 εκ. ευρώ, την υποχρέωση εντός 6 μηνών να έχει 400 εργαζόμενους, να διαθέτει πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, studios και εγκαταστάσεις και ασφαλώς πρόγραμμα και περιεχόμενο. Παράλληλα έχει την υποχρέωση να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προβλέπονται από το νόμο. Ως εκ τούτου ο κάθε επενδυτής που συμμετέχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει. Είναι προς όφελος του δημοσίου και του υγιούς ανταγωνισμού να ζητηθεί μια εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (όπως γίνεται σε δημόσια έργα ή σε μεγάλες κρατικές προμήθειες) για τους υποψηφίους που κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης δεν  λειτουργούν ως τηλεοπτικοί σταθμοί και επομένως δεν διαθέτουν υποδομές, εγκαταστάσεις και προσωπικό ώστε να αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα κάθε ενδιαφερόμενου.

Αυτές οι προϋποθέσεις προφανώς και όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο της υγιούς επιχειρηματικότητας στον χώρο, αλλά λειτουργούν υπέρ των υγιών νεοεισερχομένων, καθώς απλά αποκλείουν την παρουσία τυχάρπαστων και “λαγών” που ζημιώνουν την αξιοπιστία της διαδικασίας και το τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να κινηθούν στην κατεύθυνση καθαρών και αδιάβλητων διαδικασιών στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα