Φιλοζωικές αυθαιρεσίες στο κυνήγι των ανεμόμυλων

Πως μια διάτρητη ανακοίνωση σωματείου επιχειρεί να χρεώσει την «Α» με αλλότρια συμφέροντα

Στα «νύχια» φιλοζωικών σωματείων έπεσε η «Α», με αφορμή αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξένησε στην έντυπη έκδοσή της για τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη σε σχέση με την εκτροφή καθαρόαιμων ζώων.

Το «καθαρόαιμο» φαίνεται πως λειτούργησε ως κόκκινο πανί με τον ρόλο του μανιασμένου ταύρου να υιοθετούν για τον εαυτό τους τα μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει, τα μέλη της ομοσπονδίας θεωρούν εαυτούς ρηγμένους γιατί το αρμόδιος υπουργός δεν τους συμπεριέλαβε στην επιτροπή με αντικείμενο την αναθεώρηση του νόμου και επέλεξαν εν τέλει να βάλουν κατά δικαίων και αδίκων σχεδόν παραληρηματικά.

Μάλιστα αυθαίρετα συμπέραναν πως η «Α» εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα όπως προκύπτει από ανακοίνωση τους με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2017. «Ας διαβάσουμε τα εγκώμια των εκτροφέων για την κατάργηση του νόμου για την προστασία των ζώων. Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων ένθεν κακείθεν…» σημειώνουν χαρακτηριστικά, χρεώνοντας έμμεσα στην «Α» ρόλο που η εφημερίδα δεν διεκδικεί.

Μάλιστα στο σίγουρα αυθαίρετο μιας και είναι λειψό στοιχείων δελτίο τύπου – κάποιοι θα το χαρακτήριζαν εύκολα και συκοφαντικό- κάνουν άλμα λογικής ώστε να δικαιώσουν τον… αγώνα τους και αφότου ταυτίζουν τους ερασιτέχνες εκτροφείς με τους εμπόρους(!!!) υποστηρίζουν ότι αυτοί «λυμαίνονται τα ζώα κι αποτελούν βασικότατο παράγοντα δημιουργίας των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων όσο και για τους πραγματικούς στόχους του Υπουργού και των συμβούλων του, κτηνιάτρων, εκτροφέων και άλλων παρατρεχάμενων, που εμφανίστηκαν από το πουθενά» χωρίς όμως πουθενά να μας λένε ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι.

Μάλιστα κρατούν για λογαριασμό τους ρόλο σωτήρα χαρακτηρίζοντας τους φιλοζωικούς φορείς «…του κύριου, αν όχι και μοναδικού πυλώνα, που νοιάζεται για την προστασία των ζώων και όχι για συντεχνιακά οικονομικά συμφέροντα». Προφανώς δεν έχουν πέσει στην αντίληψή τους περιστατικά υψηλής φιλοζωίας η οποία συνοδεύεται από χρηματική αποζημίωση, διασώσεις ζώων που γίνονται μόνο εφόσον έχει συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό που σίγουρα υπερκαλύπτει τα κόστη ούτε φυσικά και τις καταγγελίες φιλόζωων για ύποπτα παιχνίδια κάτω από τον μανδύα της φιλοζωίας.

Ως άλλος Δον Κιχώτης κυνηγούν τους δικούς τους ανεμόμυλους στα αίτια των αδεσπότων κατηγορώντας για αυτά τους εκτροφείς, αγνοώντας όπως προκύπτει την πραγματικότητα.

Στα χέρια του Τσιρώνη η επιβίωση της καθαρόαιμης κυνοφιλίας

«Αρκεί μία ματιά στα καταφύγια και στις αναρτήσεις των φιλοζωικών ώστε και ο πλέον ανίδεος να διαπιστώσει ότι τα σκυλιά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εκτροφικά καθαρόαιμα, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο στατιστικά στο σύνολο των αδέσποτων ζώων, οι καθαρόαιμοι σκύλοι αγγίζουν το 1%» απαντά ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων σχετικά, προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ανεξήγητο και άξιο προβληματισμού, το γιατί η Π.Φ.Π.Ο, αντί να επιδίδεται σε αδικαιολόγητο μονομερή πόλεμο προς την ηθική, νόμιμη και παγκοσμίως καθιερωμένη εδώ και αιώνες εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων, δεν εστιάζει τις προσπάθειές της για μείωση των αδέσποτων στη χώρα μας, που προέρχονται από κουτάβια αμφιβόλου προέλευσης που βρίσκονται στοιβαγμένα στις γυάλες των pet shops ή σε αυτά που καθημερινά εισάγονται από Puppy Mills από γειτονικές χώρες και πωλούνται μέσα από φορτηγά στις εθνικές οδούς ή στους εισαγωγείς που πουλάνε σωρηδόν κουτάβια μέσα από ομάδες του facebook».

Πιο αναλυτικά ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με έκπληξη διαβάσαμε σε πρόσφατο δελτίο τύπου της Π.Φ.Π.Ο. της πρωτοφανή, παντελώς αβάσιμη, ανειλικρινή και προσβλητική επίθεση ενάντια στους εκτροφείς.

Ακολουθώντας τη πάγια τακτική της αυθαίρετης εξομοίωσης περιστατικών, συμπεριφορών, ιδεολογιών και του γνωστού «τσουβαλιάσματος», η ομοσπονδία επιτίθεται συνολικά και αδιακρίτως στους εκτροφείς, στους εμπόρους και στους κτηνιάτρους.

Φτάνει μάλιστα σε σημείο να εμφανίζει τους δημιουργούς δηλαδή και θεματοφύλακες των καθαρόαιμων σκύλων, ως βασικό παράγοντα δημιουργίας των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων, ενώ αρκεί μία ματιά στα καταφύγια και στις αναρτήσεις των φιλοζωικών ώστε και ο πλέον ανίδεος να διαπιστώσει ότι τα σκυλιά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εκτροφικά καθαρόαιμα, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο στατιστικά στο σύνολο των αδέσποτων ζώων, οι καθαρόαιμοι σκύλοι αγγίζουν το 1%.

Θεωρούμε σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τον ρόλο του εκτροφέα και να εξηγήσουμε τι δεν είναι ο εκτροφέας. Εκτροφέας δεν είναι αυτός που ζευγαρώνει το σκύλο του ή τα σκυλιά του με σκοπό το κέρδος, δεν είναι αυτός που θέλει να κρατήσει ένα κουτάβι από το σκύλο του και φυσικά δεν είναι ούτε ο εισαγωγέας, ούτε ο μεσάζοντας!

Εκτροφέας είναι αυτός που ζευγαρώνει σκυλιά με γενεαλογικό χάρτη (pedigree), με όλες τις απαραίτητες για τη φυλή που εκτρέφει εξετάσεις υγείας και φυσικά πάντα δηλώνει την γέννα του στον Κυνολογικό Όμιλο της χώρας του, εκδίδοντας για όλα του τα κουτάβια pedigree.

Οι εκτροφείς σκύλων εμπιστεύονται τα σκυλιά τους σε απόλυτα ελεγμένους ιδιοκτήτες και πάντα με pedigree και αυτονόητα με microchip, δεδομένου ότι η νόμιμη σήμανση του ζώου αποτελεί προϋπόθεση της έκδοσης του pedigree.

Συνεπώς ΟΛΑ τα σκυλιά που προέρχονται από εκτροφείς μπορούν άμεσα και εύκολα να ταυτοποιηθούν με τον ιδιοκτήτη τους και τον εκτροφέα τους.

Παράλληλα οι εκτροφείς σκύλων είναι πάντα πρόθυμοι να πάρουν πίσω κάποιο από τα σκυλιά τους εάν οι συνθήκες στη ζωή του ιδιοκτήτη αλλάξουν οπότε κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο να εγκαταλείψει το σκύλο του στο δρόμο.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ανεξήγητο και άξιο προβληματισμού, το γιατί η Π.Φ.Π.Ο, αντί να επιδίδεται σε αδικαιολόγητη μονομερή πόλεμο προς την ηθική, νόμιμη και παγκοσμίως καθιερωμένη εδώ και αιώνες εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων, δεν εστιάζει τις προσπάθειές της για μείωση των αδέσποτων στη χώρα μας, που προέρχονται από κουτάβια αμφιβόλου προέλευσης που βρίσκονται στοιβαγμένα στις γυάλες των pet shops ή σε αυτά που καθημερινά εισάγονται από Puppy Mills από γειτονικές χώρες και πωλούνται μέσα από φορτηγά στις εθνικές οδούς ή στους εισαγωγείς που πουλάνε σωρηδόν κουτάβια μέσα από ομάδες του facebook.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης όλων των αρμοδίων φορέων, με σκοπό την έκδοση της αναμενόμενης εδώ και χρόνια Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις νόμιμες προϋποθέσεις της χορήγησης της άδειας ερασιτέχνη εκτροφέα.

Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, ούτε είναι παρατρεχάμενοι όπως ανιστόρητα και απαξιωτικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Π.Φ.Π.Ο., αλλά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρετούν την Κυνολογία και τις φυλές των σκύλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Ιχνηλάτης αναγνωρίστηκε ως επίσημη φυλή από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία το 1958 ενώ παγκόσμια η εκτροφή υφίσταται και διαπρέπει από καταβολής κόσμου.

Ελπίζουμε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης και η επιτροπή που έχει συσταθεί να προχωρήσουν στις προτάσεις τους, ακούγοντας όλους τους ενδιαφερόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που τόσα χρόνια προσπαθούν να βελτιώσουν την κυνοφιλία, την εκτροφή και την υπεύθυνη ιδιοκτησία, χωρίς κραυγές και υστερίες.

Κλείνοντας ελπίζουμε επίσης οι φιλοζωικές ομοσπονδίες να σταματήσουν τις επιθέσεις προς πάσα κατεύθυνση και με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και μοναδικό κριτήριο το καλό των ζώων, το οποίο και πρέπει να υπηρετούν, απαλλαγμένο από ιδιοτέλειες και εμμονές, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ποιοι ευθύνονται για την επικρατούσα κατάσταση, τα πραγματικά αίτια και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεισφέρουν προς την βελτίωση της κατάστασης»!

ΥΓ. Η «Α» δεν προτίθεται να επανέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα