Φονικός Εγκέλαδος ισοπέδωσε Ιράκ και Ιράν

Eκατόμβη νεκρών προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στα σύνορα Ιράκ- Ιράντις στις 20.18 ώρα Ελλάδας (21.18 τοπική ώρα). Τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 300, οι τραυματίες φτάνουν τους 4.000 ενώ υπάρχουν και 70.000  άστεγοι. 

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου τριάντα χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, ανέφερε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ, όπου πολλοί πολίτες βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους που κλυδωνίζονταν από τη δόνηση.

Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Εγκαθιστούμε τρεις καταυλισμούς» υποδοχής σεισμοπαθών στην περιοχή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ.

Σύμφωνα με το IRNA, περίπου 30 συνεργεία με ειδικούς στις διασώσεις της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στάλθηκαν κατεπειγόντως στο δυτικό Ιράν.

Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων» που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IRIB, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στις επαρχίες Κερμανσάχ και Ιλάμ, που επλήγησαν από τον σεισμό.

“Καθόμουν με τα παιδιά μου στο τραπέζι και ξαφνικά το σπίτι άρχισε να χορεύει”

«Καθόμουν με τα παιδιά μου στο τραπέζι και ξαφνικά το σπίτι άρχισε να χορεύει» περιέγραψε στο Reuters η Ματζίντα Αμίρ, που έτρεξε έξω με τα τρία παιδιά της. «Στην αρχή νόμισα πως ήταν βόμβα, αλλά μετά άκουσα όλο τον κόσμο να φωνάζει ‘σεισμός!’»

Δείτε βίντεο 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα