Φορολογικό «συγχωροχάρτι» του κράτους σε εταιρείες-κολοσσούς!

Για ελέγχους-παρωδία σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που τζιράρουν μεγάλα ποσά κάνει λόγο στην τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκου Νικολόπουλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, οι εν λόγω εταιρείες ενώ δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά την τελευταία 20ετία λαμβάνουν πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης χρησιμοποιώντας ένα «απαράδεκτο» –όπως το χαρακτηρίζει ο βουλευτής– τρικ.

«Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, ένα ιδιότυπο καθεστώς που αφορά τη βιτρίνα των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, τις απαλλάσσει φορολογικά από το… 2009 (και πρωτύτερα), αφού είναι αρκετό το χαρτί (συγχωροχάρτι;) πιστοποίησης φορολογικού ελέγχου από ορκωτό λογιστή για να τις βγάζει λάδι», υπογραμμίζει ο Νίκος Νικολόπουλος και συνεχίζει:

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν στηθεί στο απόσπασμα από την εφορία, ενώ στην εγχώρια οικονομική ζωή υπάρχει φορολογική ασυλία. Σημειωτέον ότι ο ορκωτός προσλαμβάνεται και πληρώνεται από την εταιρεία. Όταν, όμως, γίνεται ο έλεγχος από την εφορία, προκύπτουν διαφορές! Και όχι μόνο αυτό, αλλά από εφέτος είναι προαιρετικό το χαρτί του φορολογικού ελέγχου ακόμη και από τον ορκωτό λογιστή, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων».

Καταλήγοντας, ο ανεξάρτητος βουλευτής ρωτά τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα εξής εύλογα:

1] Διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η φερεγγυότητα ενός ελέγχου, όταν ο ελέγχων πληρώνεται από τον ελεγχόμενο;

2] Αν όχι, που προφανώς συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, πώς σκέπτεστε να εξασφαλίσετε την αντικειμενικότητα των ελέγχων;

3] Θ’ αλλάξετε το διάτρητο καθεστώς πιστοποίησης των φορολογικών ελέγχων σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα