Φουλ επίθεση η Φώφη

Τη τακτική του μαστίγιου και του καρότου έχουν επιλέξει στο Κίνημα Αλλαγής αναφερόμενοι τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Έτσι είδαμε τη Φώφη Γεννηματά να ζητά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για μυστική διπλωματία, και παράλληλα να ασκεί κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την “ακροδεξιά στροφή του”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κα Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός.

Η κα Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του προέδρου της Ν.Δ., σχολιάζοντας ότι «η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

«Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», κατέληξε η κα Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης ήταν λιγότερο επιθετικός, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα με τα ζητήματα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού, αλλά υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και τα βιβλία της ΦΥΡΟΜ.

Απαισιοδοξία

Βέβαια μπορεί όλοι στο Κίνημα Αλλαγής να τονίζουν πως είναι υπέρ της άποψης να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την προϋπόθεση ότι θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις εκ μέρους των γειτόνων μας, όμως θα πρέπει να τονιστεί πως οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι. Αυτό εξάλλου αναφέρει και σε σημείωμά του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, υιός του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου.

Ο κ. Κύρκος μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔ Μακεδονίας στο Νταβός έδωσε το μήνυμα πως η διαπραγμάτευση πια διεξάγεται στο υψηλότατο επίπεδο και όχι αυτό των διαπραγματευτών. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα αλυτρωτισμού δείχνει ότι αγγίχτηκαν ακόμη και οι πιο ακανθώδεις πλευρές, η δε τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν προσεκτική και ώς ένα σημείο πολύ θετική, χωρίς όμως ακόμη να φτάνει εκεί όπου μπορεί να έρθει ο συμβιβασμός.

Όλα αυτά σημαίνουν πως το θέμα προχωράει στη λύση του; Φοβάμαι πως είναι πραγματικά πρόωρο να το πούμε, και είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιηθούν ενεργά τις επόμενες εβδομάδες όσοι μετέχουν στο στρατόπεδο της ευθύνης για αυτό το εθνικό θέμα. Εκεί εγώ περιλαμβάνω όλα τα κόμματα και πολίτες που αποδέχονται τη σύνθετη ονομασία, αναπόσπαστα δεμένη με τα μέτρα εναντίον του αλυτρωτισμού. Γιατί, όπως είναι ευνόητο αλλά και όπως μας ενημέρωσαν οι συνομιλητές μας από τη σοσιαλιστική ομάδα στο ΕΚ, ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τους εθνικιστές του. Σημαντικός λοιπόν παράγοντας θα είναι να παρουσιαστεί η Ελλάδα με μια αταλάντευτη και αποφασιστική στάση υπέρ της λύσης που δεν θα αφήνει περιθώριο στους εθνικιστές και των δύο πλευρών να παρουσιάσουν τις φοβίες τους ως κυρίαρχες.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κινητοποίηση είναι η αποστασιοποίηση από το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου και το ξεκαθάρισμα πως η δικαιολογημένη αγωνία για την κατάληξη ενός τόσο σημαντικού θέματος δεν δικαιολογεί ούτε συμβαδίζει με τη συμπαράταξη με τους ακραίους εθνικιστές. Η εμπειρία της Θεσσαλονίκης, με τους μαυροφορεμένους αγιατολάχ και τον εμπρηστικό εθνικολαϊκιστικό λόγο των ομιλητών που ονειρεύονται κόμματα τα οποία εκμεταλλεύονται τις εθνικές αγωνίες για ίδιον όφελος, πρέπει να είναι καθοριστική.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε το στρατόπεδο της συνεννόησης και μαζί του και τις παραδοσιακά κόκκινες γραμμές της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως η αδυναμία ελέγχου του κόμματός του είναι όχι μόνο η αιτία για την παροιμιώδη πια ατολμία του να παρουσιάσει νέες, μεταρρυθμιστικές θέσεις, αλλά τον οδηγεί και σε αδυναμία υπεράσπισης ακόμη και των παραδοσιακών θέσεων της παράταξής του”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα