Φόρος πολυτελείας σε όσους επιλέγουν ακριβές διακοπές

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι πολυτελείς διακοπές αφού υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για επιβολή φόρου πολυτελείας σε όσους επιλέγουν ακριβές διακοπές, σε ακριβά νησιά και διαμονή σε ακριβά καταλύματα.

Με τον τρόπο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποφύγουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νησιά από τη στιγμή μάλιστα που προκύπτουν και νομικά κωλύματα για την εξαίρεση ορισμένων νησιών (π.χ. των άγονων γραμμών) από το καθεστώς έκπτωσης.

Το μέτρο της κυβέρνησης έχει ως στόχο να υπερβεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αίτημα των εταίρων για επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως, η οποία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πτώση των κερδών από τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημα χείλη ότι η πρόταση αυτή έχει όντως τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ήδη αναλυτές εκτιμούν πως η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου δεν θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη, ενώ εξίσου δύσκολο θα είναι να βρεθεί το όριο που θα θεωρούνται πολυτελείς οι διακοπές, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί η ρύθμιση άδικη.

Στα παραπάνω κωλύματα προστίθεται και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με την έννοια ότι οι παραθεριστές είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν λιγότερα έξοδα για να αποφύγουν τον φόρο.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για έκτακτο EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη ερμηνεύεται ως μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα