Φόρος Υπεραξίας ή ταφόπλακα της αγοράς Ακινήτων

Παρακολουθούμε άφωνοι τις τελευταίες μέρες να εξελίσσεται ακόμα μία καταστροφική πολιτική επιλογή του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κατά της ακίνητης περιουσίας. Μετά τους εξοντωτικούς  φόρους ακινήτων,  το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του στις Εφορίες καταστρατηγεί πλήρως το νόμο που ψήφισε η Βουλή Των Ελλήνων και <<διευκρινίζει>> ότι για τον υπολογισμό της υπεραξίας δεν θα λαμβάνεται υπ όψιν η τιμή που θα αναγράφεται στο Συμβόλαιο δηλαδή η πραγματική τιμή αλλά η αντικειμενική εάν αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο!!!

Ενώ δηλαδή ο νέος ΚΦΕ στο άρθρο 41 ορίζει ότι ως τιμή κτήσης θεωρείται το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το τίμημα που καταβλήθηκε πραγματικά και προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά το Οικονομικό Επιτελείο εντελώς αυθαίρετα και αντισυνταγματικά προσδιορίζει  την τιμή πώλησης στην αντικειμενική εάν αυτή είναι μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη.

Όμως εάν ο νομοθέτης ήθελε ορίζεται η τιμή πώλησης στην αντικειμενική θα το είχε προσδιορίσει επακριβώς μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε και δεν θα χρειάζονταν οι φωστήρες του Οικονομικού επιτελείου να δινουν ερμηνείες που έχουν μόνο εισπραχτικό χαρακτήρα. Το μέτρο ψηφίστηκε για να δώσει μία ανάσα στην αγορά ακινήτων και όχι για να την θάψει.

Ετσι λοιπόν η Βουλή για τον απλούστατο λόγο ότι οι μεταβιβάσεις πλέον γίνονται κάτω από την αντικειμενική αξία καθόρισε η τιμή κτήσης να θεωρείται το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο η το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε και όχι την αντικειμενική αξία!!!

Η εφαρμογή λοιπόν αυτής της διάταξης επιβαρύνει  τα ακίνητα πλέον της  20ετίας με επιπλέον ποσοστό  φόρου σχεδόν 15%  διότι από το 1994 έως σήμερα οι αντικειμενικές αξίες σχεδόν διπλασιάστηκαν  και έτσι ο φόρος μεταβίβασης που καλείται πλέον να πληρώσει κάποιος  είναι 15% συν 3%, συνολικά 18% ενώ πριν ήταν 10%!!! Και να μην βρεθεί κανένας αφελής να υποστηρίξει ότι τον φόρο θα τον πληρώσει ο πωλητής αφού ο φόρος υπεραξίας  επιβαρύνει ανάλογα την αξία του ακινήτου.

Η προχειρότητα και ανευθυνότητα που επιδεικνύουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικό επιτελείο, φάνηκε και  στην  μαραθώνια ενημέρωση του συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Αθήνας η οποία κράτησε από τις 3μμ έως τις 9.30μμ όπου  δημιούργησαν πολύ περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που προσπάθησαν να λύσουν.

Συγκεκριμένα δήλωσαν πλήρη αδυναμία να υπολογίσουν την τιμή  κτήσης  ακινήτου που κατασκεύασε κάποιος σε οικόπεδο του.  Κάνουν σκέψεις είπαν αυτή να υπολογίζεται με το ελάχιστο κόστος της οικοδομής όπως αυτό που κατέθετε κάποτε ο μηχανικός στο ΙΚΑ!!!

Όσο για τα αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν και δεν έχουν ελάχιστο κόστος κατασκευής  ακόμα δεν έχουν σκεφθεί κάτι!!

Να σημειωθεί ότι  σύσσωμοι οι Συμβολαιογράφοι της Αθήνας, και αυτό είναι προς τιμή τους, αποδοκίμασαν έντονα τους ερασιτεχνισμούς και τις νομικές ακροβασίες του Οικονομικού Επιτελείου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η διευκρινιστική εγκύκλιος  αυτή διότι και στο Νόμο αντίκειται και αποτελεί την ταφόπλακα της αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα