«Φύγε, αλλιώς φεύγω»

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην είναι έτοιμος να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος άλλωστε έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται από το κόμμα, ο προκάτοχός του επενδύει στη βάση του κόμματος και κάνει καταγραφή δυνάμεων με έναν και μόνο στόχο: να διώξει τον νυν πρόεδρο.

Ήδη στο ΠΑΣΟΚ έχουν μοιραστεί σε στρατόπεδα, ενώ τα χρονικά περιθώρια επιβάλλουν άμεσες αποφάσεις καθώς κάθε μέρα είναι σημαντική τόσο κυβερνητικά όσο και κομματικά.

Ο Γ. Παπανδρέου, που επέλεξε να χτυπήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής, επιθυμεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα το διεκδικήσει σύμφωνα με πληροφορίες με συλλογή υπογραφών αλλά και με την ενεργοποίηση των νέων υποστηρικτών του.

Και στο εσωτερικό του κόμματος όμως έγιναν δηλώσεις υπέρ του, ενώ ο Μ. Κασσής αντιλαμβανόμενος τα όσα θα ακολουθήσουν πρότεινε μεταβατική πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά. Αυτό ίσως σε απάντηση των σχεδίων του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στο μυαλό του έχει τον Κ. Σκανδαλίδη.

Όπως έγραφε και στο φύλλο του Σαββάτου η «Α», σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Η στρατηγική του έχει να κάνει με την αποδόμηση του διαδόχου του σε μια λογική… ξεπληρώματος. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως από το περιβάλλον του έχουν κατά το παρελθόν δείξει τον Ευ. Βενιζέλο ως τον βασικό υπαίτιο για την ανατροπή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, η φερόμενη ως ομάδα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, «Δίκτυο Αυτοοργάνωσης», η οποία αποτελείται κυρίως από νέους, πήρε την πρωτοβουλία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με τις προτάσεις του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, να οργανώσει πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται ανεξάρτητα από αυτόν και ξεκίνησε από το site epikairo.gr, το οποίο κινείται φιλικά προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Οι συνεργάτες του, μάλιστα, σημειώνουν ότι στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου δεν περιλαμβάνεται ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και ομιλία εκεί.
Οι ίδιοι, δε, έφτιαξαν και ένα βίντεο, με το οποίο απευθύνουν κάλεσμα στην εκδήλωση σε όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν με τη συμμετοχή τους ένα ανθρώπινο δίκτυο σε κάθε γωνία της Ελλάδας, απέναντι στις πολιτικές τού σήμερα. Το βίντεο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εμείς πάμε; Εσύ θα ‘ρθεις;».

Ανταπόκριση όμως έχει βρει στο αίτημά του ο Γ. Παπανδρέου και από τις τοπικές του κόμματος. Πλήρης είναι η ταύτιση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα με τις κινήσεις του όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των τοπικών στελεχών, λίγες ώρες μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του πρώην προέδρου και νυν βουλευτή Αχαΐας.

Αυτό προκύπτει και από τα όσα δήλωσε σήμερα στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο», στο «Ράδιο Γάμμα», ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Βαγγ. Τσιμπλοστεφανάκης, ο οποίος τόνισε πως αυτό που εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου μέσω της επιστολής τους για συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση, σε συνδυασμό με την επιστροφή του κινήματος στις πολιτικές του αρχές, το έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει με διαβήματα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, το καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα.

Στο ερώτημα, κατά πόσο η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα «ταυτίζεται με τον Γ. Παπανδρέου και τις κινήσεις του», ο κ. Τσιμπλοστεφανάκης απάντησε πως «σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμφωνεί απόλυτα», προσθέτοντας πως οι ευθύνες που ανέλαβε πριν από πέντε χρόνια το κίνημα δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να επιστρέψει στις αρχές του και τις θέσεις του.

Σαφή θέση στήριξης στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στη μετωπική του με το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, παίρνουν και τα μέλη της Ν.Ε. Κέρκυρας του κόμματος, που ανακοινώνουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στο συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη!
Πλήρης στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου και σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο, ότι ο Βενιζέλος εγκαταλείπει επισήμως το ΠΑΣΟΚ και πάει να το μεταλλάξει στη ΔΗΠΑΡ. Πριν από λίγους μήνες έκανε το ίδιο όταν κατέβηκε το κόμμα ως συνιστώσα της Ελιάς».

Θέση στο εσωκομματικό μέτωπο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η πρότασή του δίνει ξανά φωνή στους πολίτες… μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα».

Και ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης. μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1, έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και προανήγγειλε στήριξη των απόψεων Παπανδρέου και από άλλα στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα