Φώφη στο ημίχρονο, ποιος στον τελικό;

Η μεγάλη ημέρα έφθασε για τον πολυσυζητημένο νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Αύριο στις 8.00 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες και το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο πράγματα. Πρώτον πόσοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν (αφού πληρώσουν €3) και δεύτερον ποιος θα είναι αυτός που θα ακολουθήσει τη Φώφη Γεννηματά στην αναμέτρηση του β’ γύρου στις 19 Νοεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως παραδέχονται όλοι οι δημοσκόποι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το φαβορί για να κόψει το νήμα στην πρώτη εκλογική μάχη και να εξασφαλίσει θέση για τον δεύτερο γύρο. Αντίθετα για τον δεύτερο επιλαχόντα ουδείς βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για το ποιος θα είναι. Οι κ.κ. Θεοδωράκης, Καμίνης και Ανδρουλάκης έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους στις δημοσκοπήσεις, ενώ στις στοιχηματικές εταιρείες θεωρείται αουτσάιντερ ο επικεφαλής του Ποταμιού. Και όπως λένε οι δημοσκόποι «τη δεύτερη θέση θα κρίνει εν πολλοίς το μείγμα των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στην κάλπη την Κυριακή 12 Νοεμβρίου».

Πολλά θα κριθούν από το πόσοι τελικά θα αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν. Εάν αγγίξουν τις 200.000, τότε ο κ. Θεοδωράκης έχει σαφέστατο προβάδισμα, καθώς θα έχει πείσει όλους αυτούς που ψήφισαν το Ποτάμι τον Σεπτέμβριο του 2015 και δεν είναι σύμφωνοι με το νέο εγχείρημα.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι διατηρεί μια δυναμική η οποία του επιτρέπει να διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, ειδικά εάν η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος προέλθει από τον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Για τον κ. Καμίνη οι μετρήσεις δείχνουν ότι «ψαρεύει» από όλους τους χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΙΔΗΣΟ και πρώην ψηφοφόρους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά κι εδώ το ερώτημα είναι αριθμητικό – πόσοι δηλαδή ψηφοφόροι θα κατέβουν τελικά από κάθε δεξαμενή για να του δώσουν το προβάδισμα. Επίσης ένα κριτήριο που δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι το εάν τελικά οι ψηφοφόροι επιλέξουν κάποιον εν ενεργεία κοινοβουλευτικό. Κάτι που δίνει αβαντάζ στον Θεοδωράκη, αλλά και στον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών.

Όμως οι πιο ψαγμένοι εκτιμούν πως ο νικητής του πρώτου γύρου δεν είναι απαραίτητο ότι θα εκλεγεί τελικά αρχηγός του νέου πολιτικού φορέα στις 19 Νοεμβρίου. Θεωρούν ότι θα γίνει ότι και στη Νέα Δημοκρατία, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου, αλλά πρόεδρος στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό θεωρούν ότι θα συμβεί και τώρα. Κι όπως εξηγούν αυτοί που δεν θα ψηφίσουν τη Φώφη Γεννηματά στον πρώτο γύρο (ακόμη κι εάν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) σημαίνει ότι δεν τους ικανοποιεί η υποψηφιότητα. Οπότε στον δεύτερο γύρο θα πάνε με αυτόν που θα έχει προκριθεί. Εξάλλου το κοινό που θα προτιμήσει Θεοδωράκη, Ανδρουλάκη, ή Καμίνη έχει πολλά κοινά.

 Πώς θα γίνει

Στην ψηφοφορία της Κυριακής μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με ταυτότητα ή διαβατήριο καταβάλλοντας €3 για τη συμμετοχή. Τη δεύτερη Κυριακή θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν ψηφίσει στις 12 Νοεμβρίου. Μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση περιμένει πάντως η επιτροπή στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 11 χώρες του εξωτερικού.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα έγινε τεστ στο 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και περίπου 4.000 εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία τα σενάρια κρίσης.

«Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας, αρκούσε να ανοίξει το 40% των Εκλογικών Κέντρων για να θεωρηθεί επιτυχής η γενική δοκιμή τότε είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι», επισήμανε ο Νίκος Αλιβιζάτος για τη γενική δοκιμή της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις:

# Στάση 1η: Στην πρώτη, σε τραπεζάκι που θα βρίσκεται στην είσοδο του εκλογικού κέντρου ο εκλογέας θα συμπληρώνει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Θα ερωτάται για το εάν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή και εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη σύσταση του νέου κόμματος. Ανάλογα με την απάντηση θα συμπληρώνεται και η αντίστοιχη αίτηση/δήλωση. Αμέσως μετά ο εκλογέας θα καταβάλει το ποσόν των τριών ευρώ, με απόδειξη.

# Στάση 2η: Στη δεύτερη στάση θα προσέρχεται στην εφορευτική επιτροπή όπου υποδεικνύει την αίτηση/δήλωση, την απόδειξη των τριών ευρώ και την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αφού γίνει η ταυτοπροσωπία και διαγραφεί μέσω του τάμπλετ από τον εκλογικό κατάλογο παραλαμβάνει τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των υποψηφίων.

# Στάση 3η: Στην τρίτη στάση ο εκλογέας ψηφίζει στο παραβάν, βάζοντας έως έναν σταυρό και παραδίδει τον φάκελο στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο οποίος τον μονογραφεί και τον σφραγίζει.

# Στάση 4η: Στην τέταρτη και τελευταία στάση ο εκλογέας ρίχνει τον φάκελο μέσα στην κάλπη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα