Χαλαρώνει τις προτάσεις για τράπεζες η Κομισιόν- Ποια μέτρα πρότεινε

Χαλαρώνει τις προτάσεις για τράπεζες η Κομισιόν που πρότεινε νέα μέτρα για την «θωράκιση» του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έναντι μελλοντικών κρίσεων, μετά από δυο χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ για τα πιο φιλόδοξα πλάνα που είχε περιγράψει.

Τα «ηπιότερα» μέτρα, σημειώνει το Reuters, έχουν στόχο να κερδίσουν τη θετική γνώμη της Γερμανίας, του μεγαλύτερου πολέμιου των προτάσεων για μοιρασιά του τραπεζικού ρίσκου.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει πιο σταδιακή εισαγωγή της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, με την κάλυψη των ζημιών για τους καταθέτες σε δεύτερη φάση, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Επιτροπή εγκαταλείπει, σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο πλήρους κάλυψης των ζημιών των καταθετών, αφήνοντας το οικονομικό βάρος στις εθνικές αρχές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΕΕ εγγυάται όλες τις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, μια πρόβλεψη που έχει στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, μετά την κρίση. Ωστόσο, οι υφιστάμενες εθνικές αρχές εγγύησης των καταθέσεων θεωρούνται ανεπαρκείς σε περίπτωση νέας μεγάλης τραπεζικής κρίσης.

Με βάση τις νέες προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα παρεμβαίνει μόνο μετά την χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα εθνικά συστήματα για να αποζημιωθούν οι καταθέτες.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι μέχρι την άνοιξη του 2018, θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Όπως επισημαίνει, θα εξετάσει την εισαγωγή ελάχιστου επιπέδου προβλέψεων που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τα NPLs.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα