Χαμηλά το κεφάλι, διότι αυτοί δεν αστειεύονται

Και τώρα απλώνεται μπροστά μας η Λιθουανία. Μία Εθνική ομάδα που επειδή ήταν… κρυμμένη εντός της Σοβιετικής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια, ακούγεται λίγο σαν «του χεριού μας», σαν μία ομάδα που υποσυνείδητα νομίζουμε ότι «την έχουμε». Αμ δε…

Να δούμε τα κατορθώματα, να δούμε και το ρόστερ.

Τι έχει καταφέρει σαν Εθνική ομάδα; Να ανέβει τρεις φορές στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (εκεί που εμείς σπανίως προκρινόμαστε) και να τερματίσει δύο φορές τέταρτη. Δύο φορές στην τετράδα του Μουντομπάσκετ, τρίτη το 2010, τέταρτη το 2014. Να φτάσει δύο συνεχόμενες φορές στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 2013 και το 2015. Και συνολικά σε 13 συμμετοχές να έχει πάρει επτά φορές μετάλλιο, τρεις το χρυσό. Καθόλου άσχημα για μία χώρα που δεν υπήρχε για 50 χρόνια…

Αν θελήσουμε να δούμε την υποθετική βασική πεντάδα θα καταλάβουμε γιατί το Σάββατο το βράδυ η Εθνική μας ομάδα πρέπει να κάνει την υπέρβαση της 20ετίας.

Σέντερ: Γιόνας Βαλαντσιούνας, 25 χρονών, ύψος 2,13. Στην πρώτη του συμμετοχή στο NBA πέτυχε νταμπλ-νταμπλ. Παίκτης των Toronto Raptors, ένα τέρας της φύσης. Αναγκαστικά ο Μίσσας θα βάλει τον άπειρο Παπαγιάννη πάνω του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κοντύτερους παίκτες.

Φόργουορντ (4): Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, 27 χρονών, ύψος 2,06. Τι κι αν δεν έγινε ντραφτ το 2011. Με αργά αλλά σταθερά βήματα είναι πλέον παίκτης του ΝΒΑ. Στα 21 του κέρδισε μετεγγραφή στη μεγάλη ομάδα της Λιιθουανίας, την Ζαλγκίρις,  βήμα παραπάνω το 2013 στην Ουνικάχα Μάλαγα και από πέρσι New York Κnicks. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και ο Πρίντεζης θα έχει δουλειά και αμυντικά και επιθετικά.

Φόργουρντ (3): Γιόνας Ματσιούλις, 32 ετών, ύψος 2,01. Γνωστός από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό.  Έχει πανηγυρίσει 18 τίτλους στην καριέρα του, όπου πάει παίρνει πρωτάθλημα. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην οποία αγωνίζεται από το 2014. Τα τριάρια μας θα δεινοπαθήσουν στην άμυνα…

Γκαρντ (2): Εντγκάρας Ουλανόβας, 25 ετών, ύψος 1,98. Θεαματικός καλαθοσφαιριστής, σουτάρει, πασάρει, κλέβει, καρφώνει.  Από το 2014 παίζει στη Ζαλγκίρις Κάουνας και σύντομα θα κάνει την πρώτη του μεγάλη μετεγγραφή. Έχει πλέον τρία χρόνια εμπειρίας στην Euroleague και διαρκώς ανεβαίνει.

Γκαρντ (1): Μάντας Καλνιέτις, 31 ετών, ύψος 1,96. Τέσσερα μετάλλια με την Εθνική του ομάδα και πάει για το πέμπτο. Εμπειρία και διορατικότητα, όχι ο παίκτης που θα σε παρασύρει στο ρυθμό του, αλλά θαυμάσιος χειριστής που σπάνια προδίδει την ομάδα του. Αγωνίζεται στην Αρμάνι Μιλάνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα