«Χαμόγελα» επί 3 για την Τράπεζα Πειραιώς

Oι επιδόσεις στο «μέτωπο» της μείωσης των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Στα μεγέθη του εννεαμήνου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση κατά 16% των προ φόρων και προβλέψεων κερδών, η βελτίωση των καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και η σημαντική μείωση του κόστους, οι προβολείς όμως έπεσαν κυρίως στην επιτυχή στρατηγική αποκλιμάκωσης των προβληματικών δανείων.

Η στρατηγική της διοίκησης Γ. ΧαντζηνικολάουΧρ. Μεγάλου, με βάση την Agenda 2020, έχει ως βασικό άξονα την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ, παράλληλα, επιδιώκεται η στήριξη της οικονομίας με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων.

Η υλοποίηση της στρατηγικής απέδωσε στο εννεάμηνο το τρίπτυχο: α) επιταχυνόμενη συρρίκνωση προβληματικού χαρτοφυλακίου, β) συνεχής βελτίωση της ρευστότητας, γ) δραστική μείωση κόστους.

Ειδικά στο «μέτωπο» των κόκκινων δανείων, η Πειραιώς πέτυχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις τάσεις της αγοράς στην μείωση, τόσο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPΕs) όσο και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs). Τα NPEs, στο τρίτο τρίμηνο 2017, μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,9 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015.

Αρνητικός ήταν ο σχηματισμός νέων NPEs προ διαγραφών, κατά 0,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τον Όμιλο μέχρι σήμερα.

Τα NPLs του Ομίλου υποχώρησαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015, συντελώντας στην δραστική μείωση του δείκτη NPL στην Ελλάδα από 40% σε 36%, αντιστοίχως. Ο σχηματισμός νέων NPLs προ διαγραφών ήταν επίσης αρνητικός το τρίτο τρίμηνο στα -0,5 δισ. ευρώ.

«Δευτεραθλήτρια» στον  δείκτη δανείων προς καταθέσεις

Σημαντική ήταν για την Τράπεζα Πειραιώς η βελτίωση στην ρευστότητα. Η θετική τάση στις εγχώριες καταθέσεις επιταχύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο 2017, με τριμηνιαία αύξηση καταθέσεων κατά 0,9 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο 2017, δηλαδή στα 7,8 δισ. ευρώ, και χαμηλότερα από 6 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω της περαιτέρω εισροής καταθέσεων και της πιο ενεργούς διατραπεζικής αγοράς repos.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο δείκτης ELA προς ενεργητικό, όσο και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι δεύτεροι καλύτεροι στην αγορά.

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 41,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, αυξημένες κατά 2%, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναπλήρωσης καταθέσεων που επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι καταθέσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα 39,1 δισ. ευρώ (+900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της τριμηνιαίας αύξησης της αγοράς, ενώ οι καταθέσεις εξωτερικού στα 2,7 δισ. ευρώ (σταθερές σε τριμηνιαία βάση). Η θετική τάση συνεχίζεται και κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Δραστική ήταν από την Τράπεζα Πειραιώς η μείωση του κόστους. Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε στα 288 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4% έναντι του τρίτου τριμήνου 2016, ως αποτέλεσμα της μείωσης κυρίως των εξόδων διοικητικής λειτουργίας (-10%). Σε τριμηνιαία βάση το λειτουργικό κόστος μειώθηκε 1%. Η μείωση των γενικών διοικητικών εξόδων σχετίζεται κυρίως με το περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων, πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, χαμηλότερες δαπάνες διαφήμισης και προσπάθειες μείωσης των δαπανών σε όλους τους τομείς.

Κατά το εννεάμηνο, τόσο τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας, όσο και τα έξοδα προσωπικού ήταν μειωμένα σε ετήσια βάση (-7% και -2% αντίστοιχα). Ο δείκτης κόστους προς έσοδα για το εννεάμηνο 2017 υποχώρησε στο 51% (49% το τρίτο τρίμηνο) από 56% την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μειώθηκε στο 48% στο εννεάμηνο (47% το τρίτο τρίμηνο) από 54% στο εννεάμηνο πέρυσι.

Χρ. Μεγάλου: «Προσηλωμένοι στην Agenda 2020»

Κρίσιμη για την τράπεζα είναι η πορεία μετασχηματισμού της Τράπεζας, η οποία όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, προχωράει με ταχύτητα και συνέπεια. «Είμαστε προσηλωμένοι στην συνεπή εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδίου Agenda 2020, στοχεύοντας στην επιθετική μείωση των κινδύνων του ισολογισμού και στην ταχεία ομαλοποίηση», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η βασική τραπεζική δραστηριότητα (Piraeus Core Bank) κατέγραψε κέρδη ύψους 311 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017 και απόδοση ενεργητικού 1,1%, σηματοδοτώντας την ισχύ και την δυναμική κερδοφορίας των δραστηριοτήτων μόλις ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του Ομίλου. Η Piraeus Core Bank πέτυχε συμπαγή χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου NIM στις 309 μονάδες βάσης και εσόδων από προμήθειες προς ενεργητικό στις 87 μονάδες βάσης.

Το Piraeus Legacy Unit (PLU) συνέχισε να μειώνει το επίπεδο σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (RWA) κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Κατά 16% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου, στα 844 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017, υποβοηθούμενα από την ισόρροπη αύξηση των καθαρών εσόδων και μείωση του κόστους κατά 5%. Οι βασικές πηγές τραπεζικών εσόδων, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, κατέγραψαν κατά το τρίτο τρίμηνο 2017 ισχυρή αύξηση κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα