«Χουβαρντάς» επενδυτής με τα λεφτά των… άλλων!

Δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα από τον ΔΕΣΦΑ το πρόγραμμα παραδόσεων LNG, δηλαδή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη Ρεβυθούσα, για τον μήνα Δεκέμβριο, και είδαμε ότι τον μήνα αυτό κάνει εισαγωγές εκτός από τη ΔΕΠΑ και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το γεγονός ότι τα φορτία LNG προπληρώνονται από τους αγοραστές, και με δεδομένο ότι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έχει χρέη σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ την ίδια στιγμή που πληρώνει τους άλλους τοις μετρητοίς, ψάξαμε να δούμε τι έχει γίνει γενικότερα μέσα στο έτος και τα ευρήματα μας εξέπληξαν.

Μέσα λοιπόν στο 2014 η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ έχει φέρει 4 φορτία LNG, δύο τον Ιούλιο, ένα τον Νοέμβριο και ένα τον Δεκέμβριο, συνολικού όγκου 1.575.000 MWh και αξίας της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Και τι κάνει με αυτό το αέριο; Ανταγωνίζεται τη ΔΕΠΑ, στην οποία την ίδια στιγμή χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (το καλοκαίρι το ποσό του χρέους των εταιρειών του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΠΑ ανερχόταν σε περίπου 126,75 εκατ. ευρώ). Πριν από λίγες μόλις ημέρες υπήρχαν και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι δηλαδή οι εταιρείες του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα προμηθευτούν για τις ανάγκες τους LNG από την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου και ότι με τον τρόπο αυτό «ξαναπαίρνει μπροστά η αγορά φυσικού αερίου».

Βέβαια, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Μυτιληναίος αγοράζει τους μετρητοίς όχι μόνο με τα λεφτά που χρωστά στη ΔΕΠΑ, αλλά και με αυτά που χρωστά στη ΔΕΗ. Μόλις τον προηγούμενο μήνα το ληξιπρόθεσμο χρέος τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ προς τη ΔΕΗ είχε φτάσει στα 69,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα ένα μόλις 9μηνο ο κ. Μυτιληναίος είχε προλάβει να συσσωρεύσει χρέος περίπου 70 εκατ. ευρώ, αφού το προηγούμενο χρέος του μέχρι τις 31/12/2013 είχε έρθει να το μηδενίσει η γνωστή σκανδαλώδης απόφαση της διαιτησίας τής ΡΑΕ, η οποία σε 30-40 ημέρες εκδικάζεται σε τακτικό δικαστήριο και όχι σε επιτροπές με στελέχη κουμπάρους.

Το παράλογο στην υπόθεση είναι ότι για το νέο αυτό χρέος προς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει πια έστω και κάποια τυπική δικαιολογία, αφού τα τιμολόγια προς όλη τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, έχουν αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή την κυβέρνηση, την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ της 28/2/2014, να εξοφλούνται σε προκαθορισμένη τιμή.

Δηλαδή, η ΔΕΗ συγκαλεί νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 22/12/2014 –10 μήνες μετά την προηγούμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση– όπου κατ’ ουσίαν θέλει να πάει να ξαναρωτήσει τον βασικό μέτοχο της εταιρείας αν… πράγματι τα εννοούσε αυτά που αποφάσισε πριν από 10 μήνες. Βεβαίως, η διακοπή της παροχής ρεύματος πρέπει να γίνει από την ΑΔΜΗΕ και βεβαίως η απόφαση αυτή πρέπει(;) εκ νέου να εγκριθεί από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής, ο κ. Χαρδούβελης, παρά το ερώτημα της ΔΕΗ για διακοπή της παροχής ρεύματος προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος, ποιεί την νήσσα…

 

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΕΠΑ

Αράουτ την μπάλα οι ανακριτές

Η υπόθεση των χρεών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς τη ΔΕΠΑ έχει μεγάλη ουρά. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι με την υπόθεση είχαν ασχοληθεί οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Ο φάκελος για τα χρέη ΔΕΠΑ και ΔΕΗ είχε καταλήξει στην πρώην 8η ειδική ανακρίτρια, κα Μαρία Τόλια, η οποία πρόσφατα προήχθη σε εφέτη. Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης είχε αρχίσει να ερευνά την υπόθεση του χρέους της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς τη ΔΕΠΑ, όταν ειδοποιήθηκε από την κα Μ. Τόλια ότι η έρευνα έχει ανατεθεί στο τμήμα της, παραλείποντας περιέργως να τον ενημερώσει ότι δεν είχε ακόμη ασκηθεί δίωξη.

Η κα Τόλια παρέλαβε τον φάκελο τον Φεβρουάριο του 2014 και μέχρι την ημέρα που προήχθη δεν είχε ζητήσει την άσκηση δίωξης, με τη δικαιολογία ότι συγκέντρωνε στοιχεία. Ο… διάδοχός της, 8ος ειδικός ανακριτής κ. Λινός, παρέλαβε την υπόθεση μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και βεβαίως αναμένεται να πράξει τα δέοντα, ώστε τα χρέη να εξοφλούνται αντί να αυξάνονται…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα