“Χρέος μας η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών”

«Η ενεργή διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών από το Κοινοβούλιο, είναι η ελάχιστη συνδρομή στην ιστορική διαδρομή αντίστασης, που διέγραψαν γενιές και γενιές επί δεκαετίες», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία και απένειμε τιμητική πλακέτα στο σύμβολο της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη.

«Η Βουλή των Ελλήνων στην περίοδο αυτή, αποφάσισε, όχι μόνον να τιμήσει και να υπενθυμίσει την Αντίσταση, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργά μια ιστορική, ηθική και ουσιαστική οφειλή. Την οφειλή αποκατάστασης των θυμάτων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αποζημίωσης για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης, που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες».

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της, στην εκδήλωση «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Ελλάδα – Κατοχή -Αντίσταση: Ιστορική μνήμη – Διεκδίκηση – Δικαίωση» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής απένειμε τιμητική πλακέτα στο παιδί – σύμβολο της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη και βράβευσε τα μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ευάγγελο Μαχαίρα και Στέλιο Ζαμάνος, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιότητας, που επέδειξαν στον αγώνα τους στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Η συμβολή μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η τιμή στον αγώνα τους και η υπενθύμιση ότι η ελευθερία κατακτάται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι πραγματικά η ελάχιστη προσθήκη, το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα