Χρηματοδότηση από Κομισιόν ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδεικνύει για πολλοστή φορά ανεμελιά μπροστά στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό με την πετρελαιοκηλίδα να έχει φθάσει και πέραν της Γλυφάδας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς κατέθεσε ερώτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης που προκάλεσε το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό κόλπο.

Ο Ευρωβουλευτής, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει, τι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν, αλλά και τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση για την αποδέσμευση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη είναι:

“Στις 10 Σεπτέμβριου 2017 βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό κόλπο. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί σημαντική ρύπανση στις ακτές του ιστορικού νησιού της Σαλαμίνας καθώς και σχεδόν στο σύνολο των παράκτιων περιοχών της Αττικής. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές όχι, μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στη λειτουργία των τουριστικών μονάδων και μικρών επιχειρήσεων της περιοχής. Σημειώνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα μέσα στη τουριστική περίοδο, και ότι ο τουρισμός μαζί με την αλιεία αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

*  Έχει ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας;

* Τι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων αυτών εργαλείων ώστε να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική καταστροφή;”

Επίσκεψη της Γεννηματά

 

Στον όρμο της Αφροδίτης στην Πειραϊκή, μία από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από τα πετρελαιοειδή που έφτασαν από τη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Aγία Ζώνη ΙΙ», βρέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Την κ. Γεννηματά συνόδευε ο δήμαρχος Πειραιά.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά, προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν. Βεβαίως υπάρχουν και σοβαρότατες ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν όσον αφορά το πλοίο. Όμως αυτή τη στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», δήλωσε ολοκληρώνοντας την επίσκεψη η κ. Γεννηματά.

Το μεσημέρι η κ. Γεννηματά θα μεταβεί στη Σαλαμίνα μαζί με τη δήμαρχο της πόλης η κ. Γεννηματά  για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου και τις ακτές της Σαλαμίνας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα