Χρυσό μετάλλιο καθαρών κερδών για τον ΟΤΕ

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 83,4% ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΝΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ημέρες Ολυμπιακών Αγώνων διανύουμε και στον ΟΤΕ μοιάζει να κάνουν πρόβες… ρεκόρ, αν κρίνουμε από το άλμα που παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, με το +83,4% που έγραψε το… κοντέρ, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 67,5 εκατ. ευρώ έναντι 36,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο μεσοδιάστημα του β’ τριμήνου του 2016, κι εκεί τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν ανερχόμενα σε 33,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 0,1% στα 954,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας κατέγραψαν άνοδο κατά 4% ενώ τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Ισχυρή αποδείχθηκε και η κερδοφορία EBITDA στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, εμφανίζοντας κέρδη άνω του 12%.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα 1,883 δισ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA παρουσίασαν ισχυρή κερδοφορία –610,5 εκατ. ευρώ- σημειώνοντας άνοδο κατά 10%.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ, το β’ τρίμηνο του 2016, αυξημένες κατά 18,1% σε ετήσια βάση.

Τέλος, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. ευρώ ή 0,6 φορές το EBITDA

Οι προοπτικές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του ΟΤΕ το πρώτο μισό του χρόνου αναμένεται να συνεχιστούν και το υπόλοιπο του 2016.

Στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, ο ΟΤΕ επιδιώκει να περιορίσει την επίδραση από τις σταθερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τον έντονο ανταγωνισμό και τις πιέσεις στην αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η επιπρόσθετη φορολόγηση, που εφαρμόστηκε πρόσφατα στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, ιδίως ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση που επιβλήθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα, καθώς και οι επιπλέον προβλεπόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Στις διεθνείς δραστηριότητες, αναμένεται ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει ιδιαίτερα έντονος και λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της μείωσης εσόδων και κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, με έμφαση στην τεχνολογία, την εμπορική στρατηγική, τον περιορισμό του κόστους και τις επενδύσεις σε δίκτυα.

Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (εξαιρουμένων των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, των έκτακτων εξόδων και των πληρωμών για άδειες φάσματος) για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σχολίασε:

«Πετύχαμε άλλο ένα τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, παρά το οικονομικό περιβάλλον και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό, χάρη στην τεχνολογική μας πρωτοπορία, την υπεροχή του brand μας και τις επενδύσεις μας σε προϊόντα και υπηρεσίες που οι πελάτες αναζητούν.

Η συνεχιζόμενη ζήτηση για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, αξιόπιστες υπηρεσίες δεδομένων κινητής και πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενίσχυσαν τα έσοδά μας και την κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία, το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον δυσχεραίνει την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων μας, αλλά εκτιμούμε ότι τα μέτρα που παίρνουμε θα αποδώσουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμάζ ο έλεγχος του κόστους παραμένει βασική προτεραιότητα για τη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε ότι ο όμιλος ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ένα νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για περισσότερους από 300 εργαζόμενους το οποίο αναμένεται να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά περίπου €13 εκατ. σε ετήσια βάση, χωρίς καμία επιβάρυνση στο ελληνικό Δημόσιο.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των μελλοντικών προοπτικών του ΟΤΕ» κατέληξε ο Μ. Τσαμάζ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα