«Χωρίς “κούρεμα” χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ»

Επιβεβλημένη θεωρούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι New York Times. Σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα, με τίτλο «έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους» επισημαίνει ότι «χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει».
Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας κάνει λόγο για επιπτώσεις στην ανεργία από τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν τον Ιούλιο και σημειώνει πως η ελληνική Βουλή ψήφισε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περασμένη Κυριακή.

Τονίζει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν η Ελλάδα είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την απόφαση τους ως την επόμενη συνεδρίαση τους στις 24 Μαΐου.

«Επίσης προσπαθούν να εμποδίσουν το αίτημα που προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί το 2018. Το ΔΝΤ σε κάθε άλλη περίπτωση απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι New York Times σημειώνουν ότι η Γερμανία παραμένει «πρόβλημα», καθώς με τις ομοσπονδιακές εκλογές να λαμβάνουν χώρα του χρόνου, πολλοί Γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν τη σκληρή δουλειά και τη λιτότητα που οι ίδιοι έχουν βιώσει για μια ακόμη διάσωση των Ελλήνων.

Η εφημερίδα αναφέρει επιπλέον ότι πέρσι, η Γερμανία είχε απειλήσει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, εάν δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση της Ελλάδας, στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει πλέον οικονομικά αυτή τη στάση και να συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα» συμπληρώνεται στο άρθρο, με τους συντάκτες να παραθέτουν αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, βάσει της οποίας το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος», στα σύνορά της με την Τουρκία.

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό – για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία – να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα