Χωρίς τέλος το προσφυγικό

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Χωρίς αμφιβολία, όσο η περιοχή φλέγεται, η προσφυγική κρίση θα συνεχιστεί». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά το μεταναστευτικό παρά μόνο την αντιμετώπιση του. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε πως «η Τουρκία ως τώρα ανταποκρίνεται καλά και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε να ενισχύσει την Τουρκία με 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν συνεργαστούμε μαζί της και καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους, θα βελτιωθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς πολλοί πρόσφυγες διασχίζουν την Τουρκία και εισέρχονται στην Ελλάδα από το Αιγαίο».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Stephen Sackur στην εκπομπή HARDTalk του τηλεοπτικού σταθμού BBC τόνισε πως «οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν. Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 600.000 αιτήσεις ασύλου. Δεν είναι μόνο προσφύγων, είναι και οικονομικών μεταναστών. Η Ευρώπη πράγματι αιφνιδιάστηκε, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή»

Όπως εξήγησε πριν από αυτή την Επιτροπή υπήρχε μια κατακερματισμένη μεταναστευτική πολιτική. «Μέσα σε λίγους μήνες κατορθώσαμε να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης. Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και τον ρόλο των κρατών-μελών. Έχουμε δώσει στα κράτη-μέλη κατευθύνσεις και έχουν την πλήρη υποστήριξη και βοήθειά μας μας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή […]»

«Η Ελλάδα στην αρχή δεν ήταν έτοιμη. Έχει δεσμευθεί όμως ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα θέσει σε εφαρμογή τα hotspots. Χιλιάδες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην επιχείρηση «Ποσειδών» στην Ελλάδα και «Τρίτων» στην Ιταλία» συμπλήρωσε ενώ προειδοποίησε πως «ο λαϊκισμός είναι ένας πολύ κακός οδηγός για τα μελλοντικά βήματα. Δυστυχώς κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο καθώς είναι επιζήμιος για την δημοκρατία μας»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνοντας πως «είναι ένα έθνος με μακρά παράδοση στο μεταναστευτικό. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του αποτελείται από μετανάστες που έχουν διακριθεί στην κοινωνία. Τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κατάσταση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό»

Αναφερόμενος στην Τουρκία υποστήριξε πως «είναι ένας βασικός παράγοντας στην περιοχή. Επιθυμούμε την συμμετοχή και την συνεργασία τους μαζί μας. Σας υπενθυμίζω ότι από την αρχή έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά των λαθρεμπόρων, σύμφωνα και με το σχέδιο δράσης που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Η Τουρκία φιλοξενεί δυο εκατομμύρια πρόσφυγες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύριοι. Είναι αλήθεια ότι οι λαθρέμποροι λειτουργούν και στην Τουρκία, και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εμπλέξουμε την Τουρκία ώστε να καταπολεμήσουμε από κοινού τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τρομοκρατία: «Δεν θα πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους τρομοκράτες. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Και στις τρεις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις: στην υπερταχεία Thalys, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι τρομοκράτες δεν ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες. Αν συνδυάσουμε τα ζητήματα αυτά, κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε από τον βασικό στόχο της πολιτικής μας. Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς τα εμπρός υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα