«Ψάχνουν» τους μεγάλους οι εισαγγελείς

Όσοι έχει τύχει να πιούν τον καφέ τους στο αίθριο του εμπορικού κέντρου AthensHeart στην οδό Πειραιώς λίγο πριν από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Χαμοστέρνας θα έχουν αντικρίσει τη γυάλινη πρόσοψη του απέναντι κτιρίου που στεγάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Τα συνήθως κλειστά φιμέ παράθυρα δεν δίνουν τη δυνατότητα να διακρίνει κάποιος τι γίνεται πίσω από αυτά, αλλά οι κεραίες της «Α» έχουν εντοπίσει εσχάτως έντονη κινητικότητα, αναφορικά τουλάχιστον με υποθέσεις που έχουν στα συρτάρια τους και ξεσκονίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Ο «μαύρος Οκτώβρης» του Βγενόπουλου

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων έχουν μπει βαριά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν. Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος για τον οποίο ο φετινός Οκτώβριος δεν πρέπει να ήταν και ο πιο… τυχερός της καριέρας του.

Συγκεκριμένα πριν από περίπου μία εβδομάδα το όνομα του «MrMIG» απασχόλησε εκ νέου τις στήλες του δικαστικού ρεπορτάζ, με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη στην Αθήνα του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Εις βάρος του Μ. Ζολώτα εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των κυπριακών Αρχών, προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία –μαζί με τον Ανδρ. Βγενόπουλο και άλλα πρόσωπα– του χρηματισμού του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, μέσω της εταιρείας FOCUS. Η FOCUS ανήκει στον Μ. Ζολώτα και μεταξύ άλλων φέρεται να έχει πάρει δάνειο ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ από τη συμφερόντων Βγενόπουλου Λαϊκή Τράπεζα, ποσό που ουδέποτε επιστράφηκε.

Νωρίτερα στις αρχές Οκτωβρίου ο Ανδρ.Βγενόπουλος είχε λάβει ένα άλλο… ραβασάκι από τη Θέμιδα. Πρόκειται για την υπόθεση επισφαλούς δανειοδότησης στην επενδυτική εταιρεία IRF συμφερόντων της εφοπλίστριαςΑγγελικής Φράγκου, για την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος τόσο σε βάρος του επιχειρηματία, όσο και σε βάρος της εφοπλίστριας, καθώς και ακόμη 14 στελεχών της τράπεζας Marfin.

Η δίωξη που ασκήθηκε στον Ανδρ. Βγενόπουλο και τα στελέχη της τράπεζας αφορά την κατηγορία της απιστίας, ενώ στην Αγγ. Φράγκου απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα που διενέργησαν με εντολή της Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, σχετικά με την επίμαχη δανειοδότηση η οποία ξεκίνησε ως πρώτη πίστωση το 2006 με ποσό 75.000.000 ευρώ και μετά από αναχρηματοδοτήσεις έφτασε τα €200.000.000.

Το δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισαγγελέων φαίνεται να είχε χορηγηθεί για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρεία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, στον οποίο ανήκε η τράπεζα που ενέκρινε και χορήγησε το δάνειο.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η τράπεζα δεν εξασφαλίστηκε από την συγκεκριμένη πίστωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν η επενδυτική δεν έχει αποπληρώσει το δάνειο. Κατά τη δίωξη για τη χορήγησή του δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις, ενώ φέρεται να μην έχει αποπληρωθεί. Η δίωξη αφορά και την Αγγ. Φράγκου, για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Θυμίζεται ότι το καλοκαίρι έγινε έφοδος (σ.σ. με πληροφορίες θέλουν την εντολή να έδωσε ο προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου) στο σπίτι του Ανδ.Βγενόπουλου και τεσσάρων συνεργατών του επιχειρηματία για να κατασχέσουν στοιχεία σχετικά με ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Η έρευνα που διενεργείται εδώ και μήνες ξεκίνησε από υλικό νομίμως καταγεγραμμένων συνακροάσεων που απέστειλε στις εισαγγελικές αρχές πριν δύο μήνες η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το επίμαχο υλικό συλλέχθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσε η Επιτροπή σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG το 2011. Στις συνομιλίες που τέθηκαν υπόψη των Εισαγγελέων φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου συζητούν για μη νόμιμες συναλλαγές, με στόχο κινήσεις χρημάτων να «δικαιολογούνται».

Το κερασάκι στην τούρτα; Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρουμοίρασε «καμπάνες» ύψους 9 εκατ. ευρώ σε πρώην τραπεζικά στελέχη αλλά και νυν μέτοχους της Τράπεζας Κύπρου και πιστωτές της Λαϊκής για παρατυπίες που έγιναν την περίοδο από το 2011 μέχρι το 2012. Μέλη διοικητικών συμβουλίων, πρώην ηχηρά τραπεζικά ονόματα καλούνται να πληρώσουν διοικητικά πρόστιμα για έρευνες που έγιναν από την Κεφαλαιαγορά και σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων τα πρόστιμα μοιράζονται μεταξύ στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Τα πρώην κεντρικά πρόσωπα της τραπεζικής σκηνικής της Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης και Ανδρέας Βγενόπουλος καλούνται να πληρώσουν διοικητικά πρόστιμα €730.000 και €705.000 αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση κι ανεξαρτήτως των δικαστικών εξελίξεως των υποθέσεων που ουδείς μπορεί να προδικάσει το σίγουρο είναι ότι το όνομα του “MrMIG” θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Τα «αγκάθια» του Σταύρου Ψυχάρη

Ο ισχυρός άντρας του ΔΟΛ ΣταύροςΨυχάρηςείναι μεταξύ αυτών που έχουν απασχολήσειτους οικονομικούς εισαγγελείς και πολλοί λένε ότι έχουν ακόμη… μέλλον οι δικαστικές εκκρεμότητές του. Πιο πρόσφατη εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη ήταν από περίπου 10 μήνες όταν κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του εκδότη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Η υπόθεση αφορούσε προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη, ύψους 57 εκατ. ευρώ, που φέρεται να έλαβε χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ενώ ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας ασκήθηκε και σε βάρος στελεχών – υπαλλήλων της Alpha Bank που του χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια.

Θυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση όπου ο ίδιος διώκεται ως ηθικός αυτουργός, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος τόσο εις βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη, όσο και άλλων ανώτατων (εν ενεργεία και αποχωρησάντων) στελεχών της Τραπέζης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εν ενεργεία Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου  και διεξάγεται κύρια ανάκριση για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατ. ευρώ το καθένα (σύνολο 15 εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ και κρίθηκε ότι χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Στην τότε απάντηση που εξέδωσε ο ΔΟΛ γινόταν λόγος για «πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για δήθεν «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ» και υπογραμμιζόταν πως η εν λόγω δίωξη αφορούσε ουσιαστικά μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που είναι «απολύτως διαφανής» και «χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο».

Πάντως ούτε για τον εμβληματικό εκδότη τα ραντεβού του με τη Θέμιδα περιορίστηκαν στα παραπάνω. Για παράδειγμα, στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους ασκήθηκε σε βάρος του εκδότη ποινική δίωξη για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο Στ. Ψυχάρης εμφανίζει μόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος για όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά και τα τραπεζικά παραστατικά για τις καταθέσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες μόνο των ετών 2013 και 2014. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα παραστατικό που να υποστηρίζει τα δηλωθέντα, και συγκεκριμένα δεν εμφανίζονται: παραστατικά βεβαιώσεων των μετοχών που αναφέρονται στις δηλώσεις του, παραστατικά αγοράς, απόκτησης και πώλησης των μετοχών, συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις της τράπεζας που εξυπηρετήθηκαν τα δάνεια, τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων για τις χρονιές 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012, σχέδιο απορρόφησης της Σ.Π. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε. (δ.τ. ΨΥΧΑΡΗΣ MEDIA GROUP) από τη ΔΟΛ Α.Ε. τον Οκτώβριο του 2014 και συμφωνητικά μεταβίβασης μετοχών. διαπιστώθηκαν παραβάσεις, κενά και πρωτοφανείς ανακολουθίες που δημιουργούν ερωτηματικά και αν μη τι άλλο δείχνουν πως επιχειρείται απόκρυψη στοιχείων και μάλιστα απροκάλυπτα και με άκομψο τρόπο.

Στο στόχαστρο και ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης τουAlpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, μπήκε στον ποινικό… χορό εξαιτίας των διώξεων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμαμαύρου χρήματος που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η υπόθεση αφορά έλεγχο στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς συνδυάζοντας στοιχεία από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη στηρίζεται στιςαποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτωντην περίοδο 2006-2008.

Ο Δ. Κοντομηνάςενώπιον των εισαγγελέων αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Ο επιχειρηματίας είχεπροσφύγει και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση, ωστόσο ο επανέλεγχος δεν κατέληξε σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Έτσι ηΕισαγγελία Πρωτοδικώνπροχώρησεστην άσκηση των ποινικών διώξεων και η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε ειδικό ανακριτή.

Από την πλευρά του, ενώπιον των εισαγγελέων, ο πρόεδρος του Alpha αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ποινική δίωξή του «τη δεδομένη στιγμή, ξεκάθαρα εντάσσεται στην προσπάθεια στοχοποίησής μου, εν σχέσει προς τις τρέχουσες εξελίξεις στην αδειοδότηση των καναλιών και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την πρωτόγνωρη κατάλυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Α» έρχεται κι άλλο «τσουνάμι» για τον ιδιοκτήτη του Alpha. Αυτήν τη φορά για ποσόν 77 εκατ. ευρώ, καταλογισμένο από τη Δ΄ ΔΟΥ, κατόπιν παραγγελίας για έρευνα του εισαγγελέα Σπύρου Παππά.

Η έρευνα αφορά τη συμφωνία ενός φυσικού προσώπου και δύο εταιρειών σε φορολογικής υφής θέματα και βεβαίως τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα