Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών για το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ.

ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΥΨΟΥΣ €375 ΕΚΑΤ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (7/10) η διαδικασία έκδοσης νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένου από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Συνολικά, αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους €375 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα 700.000.000 ευρώ.

Σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από κατόχους υφισταμένων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017 με επιτόκιο 8%, που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς η οποία ολοκληρώθηκε εχθές.

Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2017 και εν μέρει για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ..

Η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος.

Και βουλευτική επίσκεψη…
Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Νίκο Βούτση, ο οποίος συνοδευόταν από την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γεράσιμο Μπαλαούρα, επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή (30/9) τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

elpe-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, η διοίκηση του Ομίλου παρουσίασε στοιχεία για την στρατηγική που υλοποιεί, αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού και σημαντικών προκλήσεων στην αγορά ενέργειας.
Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου (σ.σ. το 2015 πέτυχε την υψηλότερη κερδοφορία της ιστορίας του) και φέτος καταγράφει νέο ρεκόρ εξαγωγών. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία, τόσο της συμφωνίας με το Ιράν για τη διευθέτηση της παλαιότερης οφειλής, όσο και της πρόσφατης αποπληρωμής ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ, στη λήψη της απόφασης που έλαβε ο Όμιλος για έξοδο στις διεθνείς αγορές εντός του Οκτωβρίου, με την έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

elpe-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης παρουσίασε τα σχέδια για την περαιτέρω σταθεροποίηση, ανάπτυξη και μετασχηματισμού των ΕΛ.ΠΕ. σε ένα ισχυρό ενεργειακό Όμιλο, με ηγετική παρουσία στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπεπίπεδη συνεισφορά του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα