Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΕΝΦΙΑ

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που αντικατέστησε μέσα στο 2014 τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και που έχει «χαντακώσει» εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες φαίνεται να είναι και ο βασικότερος λόγος όπου μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, (ο φόρος επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά) έχει αναγκαστεί να απαρνηθεί τις καταβολές του και να στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Πιο συγκεκριμένα οι «Financial Times» σε δημοσίευμά τους αναλύουν  το λόγο για τον οποίο υπάρχουν μετακινήσεις απευθείας από τη Νέα Δημοκρατία στο κόμμα της Κουμουνδούρου και καταλήγει στο συμπέρασμα του… ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η Ασπασία Γλυνού έζησε ένα μπαράζ από μειώσεις στην σύνταξή της και αυξήσεις φόρων κατά την διάρκεια της 6ετούς ύφεσης, ενώ ο φόρος ακινήτων είναι αυτός ξεπερνά τις αντοχές της 68χρονης χήρας και συντηρητικής ψηφοφόρου από την Αθήνα.

Γι’ αυτό σκοπεύει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής και αυτός επίσης είναι ένας από τους λόγους που το αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα, που έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον φόρο, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για νίκη στις εκλογές.

«Ο συγχωρεμένος ο άντρας μου θα πάθαινε σοκ που θα ψηφίσω έναν πρώην κομμουνιστή όπως ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πιστεύω ότι είναι καιρός να ορθώσω ανάστημα», δηλώνει η κα Γλυνού από το διαμέρισμά της στον 4ο όροφο του, πλούσιου κάποτε, προαστίου του Χαλανδρίου. «Η περισσότερη σύνταξή μου πηγαίνει πια στις δόσεις του φόρου».

Η εφημερίδα γράφει πως η κυβέρνηση δεν μέτρησε σωστά την οργή που θα προκαλούσε στους Έλληνες φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι παραδοσιακά επενδύουν σε ακίνητα για να προφυλαχθούν από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού της χώρας. Σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζίτες, το 80% των κατοίκων της Ελλάδας, κατέχουν ένα τουλάχιστον ακίνητο, ακόμη κι αν οι ίδιοι διαμένουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι.

«Τιμωρεί τις οικογένειες όπως η δική μας, που βάλαμε τις αποταμιεύσεις μας σε ακίνητα αντί να τα βγάλουμε στο εξωτερικό», σχολιάζει η κα Γλυνού, ο σύζυγος της οποίας έκανε εισαγωγές αθλητικού εξοπλισμού και που διαθέτει τα τυπικά επενδυτικά ενεργητικά μιας εύπορης ελληνικής οικογένειας. Η οικογένειά της κατέχει ένα παραθαλάσσιο εξοχικό, ένα παλιό πατρικό σπίτι σε ορεινό χωριό, δύο μικρά διαμερίσματα προς ενοικίαση και σειρά από κατοικίες σε διάσημο νησί του Αιγαίου.

«Αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές, θα ευθύνεται ο ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να αρχίσει ξαφνικά να πληρώνει ετήσιο φόρο απλώς και μόνο για την κατοχή ακινήτων, και ο πυρήνας των ψηφοφόρων μας έχει υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα, σχολίασε.

«Εχει πράγματι νόημα να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στον φόρο ακινήτων, αλλά ο ΕΝΦΙΑ δεν σχεδιάστηκε σωστά», σχολιάζει η μεσίτρια Κατερίνα Σαμαροπούλου.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, εάν αναλάβει την εξουσία, και στην θέση του να αποκαταστήσει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, πάντως, από τους ψηφοφόρους, να πληρώσουν τις δόσεις για τον περσινό ΕΝΦΙΑ, που πέφτουν τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα.

Οπως πολλοί ιδιοκτήτες, ωστόσο, η κα Γλυνού διστάζει. «Μπαίνω στον πειρασμό να μην πληρώσω», μας λέει, «επειδή υποπτεύομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέλει να γίνει αντιπαθής αμέσως και να πιέσει για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα