“Ψηφίστε πρώτα τα μέτρα και μετά η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους”

Στόχος είναι η προκαταρκτική πολιτική συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαίου, τόνισε πηγή της Ευρωζώνης, ωστόσο το Euroworking Group διεμήνυσε, το βράδυ της Δευτέρας,  πως πρέπει να ψηφιστούν πρώτα τα μέτρα της συμφωνίας στη Βουλή και μετά μπορεί να εξεταστεί τυχόν ελάφρυνση του χρέους

Oι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπρόσωπους των θεσμών για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή και εν συνεχεία ενημερώθηκαν για την προεργασία που έχει κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επί των συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό εξέτασαν το για πόσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως υπάρχει σύγκληση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2023.

Μετά την ψήφιση των μέτρων οι Ευρωπαίοι φέρονται πρόθυμοι να συζητήσουν, στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, τη μορφή που μπορεί να έχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που ωστόσο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν από το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Το Ταμείο δεν επιθυμεί καθυστερήσεις και -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν σκοπεύει να αφήσει τη λύση για μετά το πέρας των Γερμανικών εκλογών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα