Ωραιοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup από τον Αλέξη Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνος ξεκίνησε το πρωί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία, η οποία διεξάγεται μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup.

«Έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με το ξεκίνημα της ομιλίας του ανέβασε τους τόνους, καθώς γνωρίζει ότι θα δεχθεί έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής και όχι η κυβέρνηση, που πέτυχε τη συμφωνία και έκλεισε η αξιολόγηση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η «σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν την προοπτική της», χαρακτηρίζοντας την απόφαση του eurogroup «θετικό ορόσημο για την πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος», η οποία μάλιστα «απαντά θετικά στις επιφυλάξεις των αγορών για βιώσιμο χρέος».

Ανέφερε επίσης ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό, όπως είπε, «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012». Επέκρινε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη αυτό το επιχείρημα, κατηγορώντας την ότι «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Σε ευθεία επίθεση προς τη ΝΔ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται πίσω από έναν «ορυμαγδό δηλώσεων και δημοσιευμάτων σκοπιμότητας» σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η εικόνα μιας Ελλάδας «ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει, κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος.

«Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση για το χρέος αλλά εσείς προτιμήσατε έξοδο στις αγορές για να εξυπηρετήσετε ένα αφήγημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στο θέμα της εξόδου στις αγορές η κυβέρνηση του θα κινηθεί «με προσοχή, χωρίς βιασύνη, όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για να εγγυηθούμε τον Αύγουστο του 2018 έξοδο από το πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα