Ως τα τέλη του 2016 το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μετά από μακρά συζήτηση , η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Δημόσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας έως το τέλος του 2016 , του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα . Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις « Δικαίωμα στην Πόλη –Γ. Καμίνης» , «Ανοιχτή Πόλη» , « Αθήνα , Πόλη της Ζωής μας» , «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και « Αθήνα το Σπίτι μας».
Στην τοποθέτησή του , ο δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης , επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι – θέλουμε δεν θέλουμε – σταθμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αναζητούν μία γωνιά ειρήνης και προστασίας. Ένας σταθμός που ο χρόνος θα δείξει αν είναι πρόσκαιρος ή πιο μόνιμος από ό, τι υπολογίζαμε». Με τον « Ελαιώνα» σημείωσε «αποτρέπουμε τη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών που υπονομεύουν τη λειτουργία και το ηθικό της Αθήνας και προσφέρουμε στους πρόσφυγες, εκείνα που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» . Επίσης τόνισε ότι « η πολιτική υπευθυνότητα επιβάλλει την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Η Αθήνα δείχνει τον δρόμο. Δεν θα σηκώσει όμως το βάρος μόνη της, ούτε ευθύνη μεγαλύτερη από εκείνη που της αναλογεί. Αναμένουμε από την κεντρική διοίκηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν εκείνο που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες».
Με τη σύμβαση ορίζεται ότι η διάρκειά της είναι ως τις 31.12.2016 , αποτελεί συνέχεια της δωρεάν παραχώρησης που έχει κάνει ο δήμος προς το Ελληνικό Δημόσιο και αφορά ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων, έκτασης 20.000 τ.μ., από σχεδόν 12.000 τ.μ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επίσης ότι όλα τα έξοδα λειτουργίας αναλαμβάνονται από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π..- οι λογαριασμοί θα είναι στο όνομα του Δημοσίου) το οποίο αναλαμβάνει και την υποχρέωση να ολοκληρώσει εκκρεμή έργα υποδομής της περιοχής (διάνοιξη οδού Αγίας Άννης, αποχετευτικά έργα κ.λ.π.)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα