Όλα τα… λεφτά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…

Μπορεί η δευτεριάτικη επαναλειτουργία της ελληνικής χρηματαγοράς να ήταν μαύρη και ο γενικός δείκτης να κατακοκκίνισε από το ιλιγγιώδες limit down, ωστόσο τα μελλούμενα για τις τράπεζες βάφονται με πιο αισιόδοξα χρώματα.

Ουδείς φυσικά υποστηρίζει ότι τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν βρίσκονται υπό πίεση, αλλά εξ αντικειμένου όλα θα κριθούν από την έκβαση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους.

Αυτό εν πολλοίς υποστηρίζουν στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα και τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία, μεταδίδοντας μεταξύ άλλων ότι ο κίνδυνος της επιβολής εισφοράς στους καταθέτες ή ακόμη και του bail in απομακρύνεται, την ίδια ώρα που η μετά capital controls εποχή (σ.σ. η άρση δηλαδή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) τοποθετείται περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ανακεφαλαιοποίηση».

Αντίστοιχη με την παραπάνω εικόνα προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg. Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο της Τράπεζας της Ελλάδος και βάσει των πληροφοριών του ρεπορτάζ τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα γίνει bail in.

Επιπλέον, οι νυν μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή τους, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες. Αν, τώρα, δεν συμβεί αυτό –εάν δηλαδή δεν λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση κανένας ιδιώτης μέτοχος–, τότε η διαδικασία θα περατωθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με τον Bloomberg και σε ό,τι αφορά τα capital controls, η άρση των περιορισμών αναμένεται να λάβει χώρα λίγο πριν ή λίγο μετά την εκπνοή του 2015 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται πως από τις 20 Ιουλίου, οπότε και ξανάνοιξαν οι τράπεζες για το κοινό, παρατηρήθηκε ευοίωνη τάση επιστροφής καταθέσεων, με τα εισερχόμενα κεφάλαια να υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα