«Όλοι μαζί μπορούμε»

Για τους περισσότερους η κ. Άννα Ζωηρού είναι γνωστή με την παλαιότερη ιδιότητά της, αυτήν του μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΪΠΕΔ και κυρίως τα όσα συνόδευσαν την παραίτησή της από το Ταμείο. Σε μία εβδομάδα, την επόμενη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου η οικονομολόγος τίθεται στη… βάσανο των εκλογών που διενεργεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ). Υποψήφια με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΕΣΚΟ), η κ. Ζωηρού μίλησε στην «Α» γι αυτές τις εκλογές, για τους στόχους του συνδυασμού αλλά και για το πώς η επόμενη διοίκηση του ΟΟΕ θα μπορέσει να συμβάλει στην οικονομική «ανάσταση» της χώρας.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Την επόμενη Κυριακή γίνονται οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τι σπουδαιότητα μπορεί να έχει αυτή η εκλογική διαδικασία για τον μέσο πολίτη, αλλά εν τέλει και τα απλά μέλη του ΟΕΕ;

«Το ΟΕΕ, το οποίο έχει ιδρυθεί εδώ και 33 χρόνια, δυστυχώς παραμένει μέχρι και σήμερα σε πλήρη απομόνωση. Δεν είχε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξαιρετικά σημαντικές οικονομικές εξελίξεις που χαρακτηρίζουν το παρόν και ταυτόχρονα προσδιορίζουν το μέλλον της χώρας. Δεν έχει αντιδράσει απέναντι σε ενέργειες των κυβερνήσεων (πχ. φορολογική νομοθεσία), αποτέλεσμα των οποίων είναι η δημιουργία προβλημάτων στον τομέα της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης δεν συνέβαλε ποτέ στην ενημέρωση του ελληνικού λαού αναφορικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας. Κι αυτό γιατί το ΟΕΕ από τότε που ιδρύθηκε διοικείται από αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων! Η υπάρχουσα λοιπόν κατάσταση στο Οικονομικό Επιμελητήριο μπορεί να αλλάξει μόνο στην περίπτωση που η διοίκησή του θα λειτουργήσει μακριά από κόμματα, όπως πρεσβεύει η ΕΣΚΟ με την οποία είμαι υποψήφια. Συνεπώς, οι επερχόμενες εκλογές είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας αφού δίνουν στα μέλη του ακριβώς αυτήν την ευκαιρία, να επιλέξουν δηλαδή εκείνους που είναι ασυμβίβαστοι αλλά και αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για ένα επιμελητήριο που θα ανταποκρίνεται τόσο στα προβλήματα των συναδέλφων όσο και της κοινωνίας μας».

Αντιλαμβάνομαι ότι η παράταξή σας, η Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων, είναι ανεξάρτητη, επιτρέψτε μου ωστόσο να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου: μήπως η έννοια του «ανεξάρτητου» έχει γίνει μόδα λόγω της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος;

«Ο χαρακτήρας του ανεξάρτητου αποτελεί πλέον βασική ανάγκη. Τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Το επιμελητήριο από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, με διοικήσεις που στηρίζονταν από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, δεν κατάφερε να είναι κοντά στα μέλη του με αποτέλεσμα και τα μέλη του να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Καλούμε όμως όλα τα μέλη του ΟΕΕ να μην αφήνουν πλέον άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς. Τώρα είναι η ευκαιρία για αλλαγή. Η ΕΣΚΟ είναι μια ανεξάρτητη κίνηση και το αποδεικνύει αυτό. Δεν ζητήσαμε την αρωγή κάποιου πολιτικού κόμματος. Άλλωστε, οι εξαιρετικά αξιόλογοι υποψήφιοι της ΕΣΚΟ, οι οποίοι εκπροσωπούν διάφορες κατηγορίες οικονομολογικών επαγγελμάτων (εφοριακοί, φοροτεχνικοί, στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων, σύμβουλοι επιχειρήσεων, μελετητές, τραπεζικοί κ.ά.) προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Αυτό που μας ενώνει όμως είναι αφενός η αγάπη για το επάγγελμα, αφετέρου η δύναμη και η θέληση για να αλλάξει επιτέλους εικόνα το Οικονομικό Επιμελητήριο. Η επιλογή της αληθινής και ουσιαστικής ανεξαρτησίας για την ΕΣΚΟ ήταν μονόδρομος».

Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τα μέλη του Επιμελητηρίου;

«Το ΟΕΕ οφείλει στην πράξη να υποστηρίξει το σύνολο της κοινότητας των οικονομολόγων και να αποτελέσει φορέα έκφρασης όλων των Ελλήνων συναδέλφων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΣΚΟ, αφήνοντας τα πολιτικά κόμματα στο παρελθόν, εστιάζει στο μέλλον και διεκδικεί για όλα τα μέλη του ΟΕΕ τη θέση που τους αξίζει, στοχεύοντας στην αναβάθμιση τους αλλά και στην ανάδειξη της αξιοπρέπειας του οικονομολογικού επαγγέλματος. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα απο την κομματική τους ταυτότητα, έτσι ώστε το ΟΕΕ να ανταποκριθεί επιτέλους στις προσδοκίες των μελών του και της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, με το που θα εκλεγεί η ΕΣΚΟ στη διοίκηση του επιμελητηρίου θα προωθήσει, μεταξύ άλλων, δυο πρωταρχικούς στόχους της, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί απο την συντονιστική επιτροπή της ΕΣΚΟ: την άμεση θέσπιση συνεχούς δωρεάν κατάρτισης και επιμόρφωσης για όλα τα μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα διοργανώνει το ΟΕΕ με τη συμβολή πιστοποιημένων εισηγητών αλλά και την άμεση θέσπιση επιδοτούμενης εξάμηνης πρακτικής εξάσκησης όλων των νέων μελών».

Θεωρείτε πως η επόμενη διοίκηση του ΟΟΕ θα μπορεί με κάποιον τρόπο να παρέμβει στην οικονομική «ανάσταση» της χώρας; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Η επόμενη διοίκηση του ΟΕΕ οφείλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και να καλύψει κατ’ αυτον τον τρόπο βασικές παραλείψεις προηγουμένων διοικήσεων. Αυτό όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε εκείνη την περίπτωση που το επιμελητήριο θα διεκδικήσει τον επιστημονικό και συμβουλευτικό ρόλο που του αρμόζει, κάτι που αποτελεί έναν απο τους βασικούς στόχους της ΕΣΚΟ. Το ΟΕΕ μπορεί και πρέπει να δώσει συμβουλές, για παράδειγμα, έτσι ώστε η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την υπάρχουσα ύφεση, όπως επίσης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στις συζητήσεις αναφορικά με την ορθή πολιτική επενδύσεων και την απαιτούμενη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το ΟΕΕ είναι ένας θεσμός που μπορεί αναμφισβήτητα να παίξει καταλυτικό ρόλο στα τεκταινόμενα της πατρίδας μας και οφείλει να παρέμβει όπως επίσης και να διαμαρτυρηθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Θα επαναλάβω όμως το ότι η επίτευξη όλων των ανωτέρω προυποθέτει την ύπαρξη ενός ακέραιου και ανεξάρτητου λόγου μακριά απο συμβιβασμούς, προχειρότητες και αμφιταλαντεύσεις».

Οι οικονομολόγοι στο εξωτερικό είναι επιστήμονες, στην Ελλάδα θεωρούνται από κάποιους απατεώνες. Αναφέρομαι στην εικόνα που έχει περάσει στην κοινή γνώμη ειδικά με τα όσα ακούγονται και για τους φοροτεχνικούς. Τι φταίει; Δεν έχουμε αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό;

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κάποια πράγματα που ακούγονται κατα καιρούς να χαρακτηρίζουν συνολικά έναν κλάδο. Σαφέστατα υπήρξαν περιπτώσεις όπου λογιστές-φοροτεχνικοί κατέληξαν στη φυλακή εξαιτίας της κάλυψης που προσέφεραν σε δημόσιους λειτουργούς. Όπως και περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε πρόβλημα με τις άδειες κάποιων λογιστών. Τέτοια περιστατικά όμως είναι ελάχιστα. Και όποτε παρατηρούνται οφείλουμε να τα καταδικάζουμε και να τα απομονώνουμε. Το σίγουρο είναι ότι διαθέτουμε εξαιρετικά αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων έχουν και εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και πλούσια εμπειρία. Η μεγάλη αλήθεια βέβαια είναι ότι οι οικονομολόγοι, παρόλο που με συνεχείς θυσίες στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το εθνικό έργο, δεν έχουν τύχει του απαιτούμενου σεβασμού απο την πλευρά της πολιτείας. Οπως επίσης, το ΟΕΕ δεν έχει στηρίξει, όπως θα περιμέναμε, τους λογιστές – φοροτεχνικούς, ούτε τους υπερασπίστηκε όταν έπρεπε. Γι’αυτό και εμείς στην ΕΣΚΟ ζητάμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων των συναδέλφων έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε!»

 

Ποια είναι…

Γεννημένη στην Αθήνα και απόφοιτη του Αρσακείου Ψυχικού, η Άννα Ζωηρού έχει δύο πτυχία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ένα εκ των οποίων είναι σε επίπεδο Master of Science in Business Administration (MBA) με ειδίκευση σε Βιομηχανικά θέματα και το οποίο της απονεμήθηκε με διάκριση από τη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB) και αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε διάφορα βραβεία και υποτροφίες, μία εκ των οποίων της χορηγήθηκε από την Ε.Ε. λόγω αρίστευσης προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία πρακτική άσκηση στο Λονδίνο.

Πρόσφατα αναγορεύθηκε σε Διδάκτορα Εφαρμοσμένων Οικονομικών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB), μετά από πολυετή έρευνα που έκανε στον τραπεζικό τομέα. Το διδακτορικό της δίπλωμα έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Διαθέτει 15ετή επαγγελματική εμπειρία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βρυξέλλες). Δίδαξε Μικρο-Μακρο Οικονομική σε ηλικία 26 ετών στο City College του Λονδίνου ενώ σε ηλικία μόλις 24 ετών διετέλεσε διευθύντρια οικονομικού τμήματος εταιρείας μεγάλου πολυεθνικού ομίλου στις Βρυξέλλες (Group of Telenor), διαχειριζόμενη το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με άριστα οικονομικά και διοικητικά αποτελέσματα.

Από το 2011 έως και τον Μάρτιο του 2013 διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του ΤΑΪΠΕΔ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Μάρτιο του 2010 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρόεδρος της Μικτής Ομάδας Εργασίας (ΜΟΕ) για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί προμηθειών υγείας (Ν. 3580/2007) και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικών θεμάτων και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει για πολλά χρόνια Επιστημονική Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε θέματα Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων όπως και Marketing Manager Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας στον ΕΟΤ Λονδίνου. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα