Όλοι οι καλοί χωράνε… (…για να μην γκρινιάζουν)

Για να μη χαλάσουν τις καρδιές τους στο Κίνημα Αλλαγής, αποφάσισαν η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου να αποτελείται από 650 μέλη, με δεκάδες επιτροπές και πολλούς συντονιστές

Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Εκεί όπου ναι μεν όλοι διατράνωσαν την πολιτική αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ήταν φανερές οι προσπάθειες ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί, από όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η νέα εποχή για τη χώρα περνά μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έδωσε από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας τον αυτόνομο ρόλο του Κινήματος Αλλαγής.

Στις ομιλίες τους τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου που απουσίαζε λόγω ίωσης) πέρα από την αισιοδοξία και τα μηνύματα ενότητας, ανέδειξαν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του νέου φορέα, αλλά και για τα οργανωτικά, ζητήματα που θα κληθούν εκ των πραγμάτων να επιλύσουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο. «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι, υπάρχουν μόνο τα κόμματα που συμφώνησαν στη δημιουργία του νέου φορέα». Η άποψη αυτή που εκφράζεται ανοιχτά πλέον από τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι η αφορμή για να ξεσπάσουν τα πρώτα εσωκομματικά πυρά κυρίως από τους υποστηρικτές των υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα που δεν ηγούνται κάποιου κόμματος ή κίνησης. Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε τα καμπανάκια κινδύνου που χτύπησαν με τις ομιλίες τους ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Καμίνης τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα που διαμόρφωσαν οι 210.000 πολίτες που ψήφισαν».

Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της συνεδρίασης πριν από αυτή είχαν εξελιχθεί έντονες διαβουλεύσεις για τη στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν πρότειναν αρκετά από τα στελέχη τους. Παράλληλα, για να μην υπάρξουν συγκρούσεις και αναφορές για αποκλεισμούς, σχεδόν όλες οι προτάσεις έγιναν δεκτές με συνέπεια η επιτροπή να φτάσει τα 650 μέλη. Το αν ένα τόσο μεγάλο όργανο μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συντονίσει τις διαδικασίες του συνεδρίου θα φανεί στην πράξη. Χαρακτηριστική είναι ωστόσο η φράση βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής με καυστικό χιούμορ αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύνθεσής της: «Μάλλον θα πρόκειται για διαγαλαξιακό συνέδριο με τη συμμετοχή κεντροαριστερών και από άλλους πλανήτες, για αυτό τόσοι πολλοί συντονιστές».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Και παρά την καλή διάθεση από όλους, οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναδεικνύουν και τις δυσκολίες για να φθάσουν –εάν τελικά τα καταφέρουν– στο να γίνουν σάρκα μία. Για παράδειγμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να θεσπισθεί ο κανόνας του 30, επισημαίνοντας πως τα κεφαλαιώδη ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν το πολιτικό προσωπικό του Κινήματος Αλλαγής, είναι «με ποιους και γιατί πάμε». Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε πως θα πρέπει να θεσπιστούν ποσοστώσεις, ώστε στο επικείμενο Συνέδριο το 30% του σώματος να είναι γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και προερχόμενοι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την απεγκλωβίσουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, χρειαζόμαστε σαφές σχέδιο, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και συγκεκριμένες συγκρούσεις με χρόνιες παθογένειες», είπε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι το «κόμμα ανήκει πρωτίστως στα μέλη του και λιγότερο στην ηγεσία» και κινήθηκε σε δύο άξονες. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επέμεινε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουν υπέρ της σκληρής πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης με ενιαίους κανόνες φορολογίας, μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ταμείο και εκδίωξη του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κοινούς κανόνες παροχής ασύλου, αλλά και την εμπέδωση μίας πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας. «Σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ηττηθεί ο ανορθολογισμός και να παρουσιάσουμε ένα κόμμα με προοδευτικό και καθαρό λόγο, που πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και φωνή στο Κοινοβούλιο», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, που πρότεινε το άθροισμα των διορισμένων Συνέδρων να είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο.

«Έχουμε ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και να μην προδώσουμε τις 212.000 των πολιτών, που μας τίμησαν με την ψήφο τους, όλοι αυτοί είναι οι συνιδρυτές της παράταξης, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον νέο φορέα», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επιμένοντας πως η εντολή που έχει λάβει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, που θα φιλοξενήσει όλους όσοι ασφυκτιούν μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της Ν.Δ. και όχι μίας ομοσπονδίας κομμάτων.

Πάντως προς το παρόν όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής καλύπτονται μάλλον από τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι στενοί συνεργάτες τους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, κρύβονται κάτω από το χαλί οι διαφοροποιήσεις, μικρές και μεγάλες.

Στο μεταξύ, εντύπωση έχει προκαλέσει η βροχή αρνήσεων από μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου να μετάσχουν ενεργά στην επιτροπή Βγόντζα, που συγκροτήθηκε ενόψει ιδρυτικού και έχει αναλάβει την πιστοποίηση των διαδικασιών για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16-18 Μαρτίου. Εννέα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου, και συγκεκριμένα οι Γιάννης Αναστασάκος, Παντελής Αβραμίδης, Αχιλλέας Μητσός, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Λουκάς Τσούκαλης, Θεόδωρος Καρούνος, Γιάννης Βούλγαρης, Κωνσταντίνα Μιχοπούλου και Γιώργος Σωτηρέλης, γνωστοποίησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή υπό την προεδρία του Αντώνη Βγόντζα, που δημιουργήθηκε με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλος της επιτροπής Αλιβιζάτου ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο mail που απέστειλε ότι «η παρουσία του κ. Αλιβιζάτου, ως προέδρου, στις διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας, έδινε νόημα στον χαρακτηρισμό της επιτροπής ως ανεξάρτητης». Άλλο μέλος σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει τι νόημα έχει η προσπάθεια να ξαναεμφανισθεί στο προσκήνιο η Επιτροπή και μάλιστα χωρίς τον πρόεδρό της –Νίκος Αλιβιζάτος– που διασφάλιζε πράγματι τους αναγκαίους όρους λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Και το πάρτι

Πάντως, προς το παρόν, όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής καλύπτονται μάλλον από τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι στενοί συνεργάτες τους. Έτσι με αυτό τον τρόπο κρύβονται κάτω από το χαλί οι διαφοροποιήσεις, μικρές και μεγάλες.

Κάτι που φάνηκε και από τη γιορτή που διοργάνωσε για την ονομαστική της εορτή η Φώφη Γεννηματά, στην οποία παραβρέθηκαν πλην των δικαιολογημένων απόντων Βενιζέλου και Παπανδρέου όλοι οι υπόλοιποι κορυφαίοι. Παρόντες ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος  και οι περισσότεροι βουλευτές των δύο κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα