“Όταν οι παλικαρισμοί σημαίνουν άτακτη υποχώρηση”

Απάντηση στο ‘γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση’ αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup. Θυμίζουν εξάλλου με νόημα πως η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060, και πάντως υποπολλαπλάσια της μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμίζουν επίσης ότι τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και σχολιάζουν ότι «οι παλληκαρισμοί του κ Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση»…
Στην Χαριλάου Τρικούπη,διαβάζουν το κείμενο απόφασης του Eurogroup ως εξής:
– Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.
– Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.
– Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.
– Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται.
Κατόπιν τούτων, αναρωτιούνται τι ακριβώς μας μένει ως χώρα, πέραν από την παράταση της αβεβαιότητας, την ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και την απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια. Έτσι, μιλούν για μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, που επιπλέον είναι ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευτεί, ‘εγκλωβισμένη’ στο ψέμα και τον λαϊκισμό. «Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης», λένε, καλώντας την κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό.
Η Γεννηματά
«Η κυβέρνηση, αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, οδηγεί τη χώρα και την οικονομία σε αδιέξοδο και απομακρύνει την προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, διαιωνίζοντας την επιτροπεία της χώρας. Οι ψευτοπαλικαρισμοί και οι ψευτοπανηγυρισμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν την άνευ όρων παράδοση. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο».
Με τον απόλυτα αποδοκιμαστικό αυτό τρόπο σχολίασε η κ. Φώφη Γεννηματά τις εξελίξεις του Eurogroup, καυτηριάζοντας ως παροιμιώδη τη διαστρέβλωση των αποφάσεων που επιχείρησε η κυβέρνηση για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup, είτε γιατί δεν έχει διαβάσει τη σχετική απόφαση είτε γιατί έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας είτε γιατί, ακόμη χειρότερα, συνεχίζει την επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού», επισήμανε το ΠΑΣΟΚ.
Ο Μανιάτης

Την απόφαση σχολίασε με ακόμη πιο εξειδικευμένο τρόπο ο κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών υπό την προεδρία του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. «Το ΔΝΤ διατηρεί τον κύριο λόγο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης», είπε και υπογράμμισε επιπλέον ότι «κανένα πραγματικό βραχυπρόθεσμο όφελος δεν επετεύχθη για το ελληνικό χρέος, καθώς τα οφέλη της όποιας ελάφρυνσης μετατοπίζονται στον μακρινό ορίζοντα 2040 έως 2060. Η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κατώτερη της συμφωνίας του 2012, όπου είχαμε άμεση ονομαστική μείωση του χρέους κατά 61% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα συζητούμε για μείωση κατά 20% στα επόμενα 40 χρόνια», κατέληξε.
Ο Κουτσούκος
«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι συζητάμε έναν προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επώδυνα μέτρα, περικοπές, φόρους σε βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και καιρό.
«Θα έπρεπε σήμερα, μετά το σοκ της αυτογνωσίας και τις θυσίες του λαού μας, να έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια και τη λιτότητα», ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος. Είπε ακόμη ότι αυτό που συνέβη στο Eurogroup δείχνει τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης, η οποία ενώ συμφώνησε σε δεσμεύσεις πιο συντηρητικού χαρακτήρα, τώρα προσκυνάει στο PSI και επειδή αδυνατεί να διαπραγματευθεί, δίνει πολλά για να πάρει λίγα.
Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 και υπονομεύει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
«Ο δεύτερος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και ο πρώτος (του 2016), ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού η κυβερνητική πολιτική. Το 3ο αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής τακτικής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έγινε με όρους υποταγής και είχε ως αποτέλεσμα νέα δυσβάσταχτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Αν ο κ. Τσίπρας ακούει ουρλιαχτά -που έλεγε πέρυσι- δεν είναι τα σκυλιά που αλιχτάνε. Είναι οι απεγνωσμένοι πολίτες από την πολιτική του», είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα