Όταν ο Χιμένεθ είναι ψύχραιμος, μεταδίδει ψυχραιμία στους πάντες

Η ΑΕΚ έπαιξε με αυξημένο ποδοσφαιρικό IQ στο Μιλάνο, χάρη στην σπουδή που έδειξε ο Μανόλο Χιμένεθ, την προσήλωση που φανέρωσαν οι ποδοσφαιριστές και την καλή φυσική τους κατάσταση, που τους επέτρεψε να αντέξουν μέχρι το τέλος και με αυτόν τον τρόπο να μην απολέσουν τη διαύγειά τους.

Η τακτική ήταν η προβλεπόμενη, οι επιλογές των παικτών προκάλεσαν έκπληξη, αλλά είναι ξεκάθαρο φέτος πως ο Μπακάκης μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση της άμυνας. Ο Τζανετόπουλος ναι, ήταν η έκπληξη της βραδιάς, αλλά τον ευνόησαν δύο πράγματα, πρώτον οι βαθιές μπαλιές των αντιπάλων– ψηλές και χαμηλές – διότι σε αυτού του είδους την άμυνα είναι καλός (και όχι στο κόψιμο της ντρίπλας ή στην αναχαίτιση της κατά μέτωπο εφόρμησης) και δεύτερον, το ότι είχε δύο στόπερ δίπλα του.

Για Σιμόες, Γιόχανσον τα λόγια είναι περιττά πια, μπορούν και συνθέτουν ένα απίθανο ανασταλτικό δίδυμο. Ο δε Μάνταλος έκανε το εξής μαγικό: Βοήθησε την ΑΕΚ να παίξει με δύο συστήματα, το  3-4-3 σε πολλές περιπτώσεις, όταν «άνοιγαν» οι Λάζαρος και Λιβάγια και ανέβαινε μπροστά για να δημιουργήσει μία πρώτη τριάδα πίεσης και το 3-5-2 όταν η Μίλαν κυκλοφορούσε την μπάλα και σιγά-σιγά πλησίαζε την περιοχή της Ένωσης. Ο Λόπες, τέλος, πραγματικά πρέπει να έκανε καλή αποθεραπεία στους κοιλιακούς μυς, έκανε αμέτρητα χιλιόμετρα και ήταν σχεδόν αλάνθαστος.

Ο Ανέστης στα 90λεπτα μεγάλης πίεσης είναι φοβερός, στα παιχνίδια περιορισμένων απειλών είναι «ξεκούρδιστος». Οι αλλαγές σωστές, δεν μπορούσε να αποσυρθεί κάποιος από τους εννέα έτσι όπως πήγαινε τα ματς και αναγκαστικά θα έβγαιναν Λιβάγια και Χριστοδουλόπουλος. Αμφότεροι, όπως και οι Αραούχο και Μπακασέτας, υποδέχονταν σωστά και ψύχραιμα την μπάλα, δεν βρέθηκαν ποτέ σε θέση φορ όμως για να απειλήσουν.

Ο Ισπανός προπονητής όταν έχει χρόνο να διαβάσει τον επόμενο αντίπαλο παρατάσσει συνήθως μία καλή ομάδα. Είναι εντυπωσιακό το ότι λειτούργησε τόσο αρμονικά το 3-4-3. Ο Τζανετόπουλος έπαιξε πίσω από τα δύο στόπερ και όχι στο ίδιο ύψος και σε συνδυασμό με τα πάνω –κάτω του Μάνταλου, η ΑΕΚ έδειχνε σαν να έχει τέσσερις και πέντε γραμμές μέσα στο γήπεδο και όχι τρεις. Και φυσικά τα ελάχιστα αβίαστα λάθη των παικτών πιστώνονται στον κόουτς και στην καλή προετοιμασία. Ήρεμος για 97 λεπτά στον πάγκο, ήρεμοι και οι παίκτες του.

Η ΑΕΚ έχει πάρα πολύ καλή ομάδα. Θα συνεχίσει να «ψάχνεται», όμως, διότι οι περισσότερες ελληνικές ομάδες παίζουν κλειστά και βαράνε στο ψαχνό και δεν πρόκειται να κάνει εύκολο «διπλό» στη Super League. Έχει και καλές μονάδες και καλό σύνολο, ωστόσο είναι περίπλοκη η χρονιά, ξαφνικά διεκδικεί πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκή διάκριση και δεν είναι εύκολη η διαχείριση, κυρίως η ψυχολογική, τόσο του κόουτς, όσο και των παικτών

Σε λίγες μέρες ενεργοποιούνται Μπάρκας, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Γιακουμάκης, Κονέ. Πέντε ακόμη επιλογές για τον Μανόλο Χιμένεθ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα