“Όχι σε νέα βοσκοτόπια και λαγούς”

Εδώ και πολλές ημέρες η αντιπολίτευση (πρώτο το Ποτάμι κι εν συνεχεία ΔΗΣΥ και Ν.Δ.) ζητούν από την κυβέρνηση πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο πόθεν έσχες όσων υποβάλλουν αίτηση για αδειοδότηση, προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο με νέα βοσκοτόπια.

Ως απάντηση στα όσα ανέφεραν από του βήματος της Βουλής οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς αντέτεινε την Τρίτη το μεσημέρι σε αυτό το αίτημα μία ανάρτηση στο Facebook του Ροδόλφου Μορώνη όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε πως “εάν γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες πριν απόν διαγωνισμό, τότε οι καναλάρχες θα προσφύγουν στο ΣτΕ”. Επειδή όπως λένε το ψέμα έχει κοντά ποδάρια μία ημέρα αργότερα οι καναλάρχες μέσω της ΕΙΤΗΣΕΕ ζητούν να διασφαλισθούν δύο προϋποθέσεις για τον διαγωνισμό: Να γίνει ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες πριν τον διαγωνισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή που απλώς παίρνει μέρος για να ανεβάσει την τιμή.

Επί της ουσίας η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην ανακοίνωση της φωτογραφίζει τον Καλογρίτσα και την περιβόητη υπόθεση με τα βοσκοτόπια της Λευκάδας, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ παραδέχθηκε ότι έπαιξε τον ρόλο του λαγού για να ανεβάσει τις τιμές στις άδειες. Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ο διαγωνισμός καλοδεχούμενος κι επιβεβλημένος.

Ωστόσο, συνεχίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, «υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που απορρέουν από το νόμο 4339, για αρκετές εκ των οποίων και το ίδιο το ΕΣΡ έχει αποφανθεί αρνητικά τόσο κατά την ψήφιση του νόμου όσο και πολύ πρόσφατα». «Πέραν των κρίσιμων ζητημάτων του αναιτιολόγητα περιορισμένου αριθμού των αδειών και της υιοθέτησης του συστήματος δημοπρασίας που ουδεμία λογική σχέση έχουν με τη σύγχρονη ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, διαπιστώνεται ότι η νέα προκήρυξη εν πολλοίς αναπαράγει αυτολεξεί την προκήρυξη του διαγωνισμού 2016 που ακυρώθηκε ενώ δεν προβλέπονται αυτονόητες ασφαλιστικές δικλείδες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό δίνοντας λύση στα καίρια γνωστά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός το 2016», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Οι δήθεν επενδυτές

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει επίσης ότι «δεν προβλέπεται ο ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες πριν από το διαγωνισμό, η νέα διαδικασία δεν διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την ισότιμη συμμετοχή των ενδιαφερόντων καθώς δεν προβλέπεται αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή, ενώ ο κάθε νέος επενδυτής, εάν λάβει άδεια, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου ο κάθε επενδυτής που συμμετέχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει».

«Είναι προς όφελος του Δημοσίου και του υγιούς ανταγωνισμού να ζητηθεί μια εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (όπως γίνεται σε δημόσια έργα ή σε μεγάλες κρατικές προμήθειες) για τους υποψηφίους που κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης δεν λειτουργούν ως τηλεοπτικοί σταθμοί και επομένως δεν διαθέτουν υποδομές, εγκαταστάσεις και προσωπικό ώστε να αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα κάθε ενδιαφερόμενου», υπογραμμίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας η οποία καλεί τους αρμόδιους να κινηθούν «στην κατεύθυνση καθαρών και αδιάβλητων διαδικασιών στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα