Όχι στην απογοήτευση, ναι στο όραμα!

Λίγο η διαφορά που αναπτύχθηκε από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, λίγο η απρόσμενα καλή πορεία του επίσης αναγεννημένου τμήματος μπάσκετ της ομάδας, οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν χάσει ελαφρώς το ενδιαφέρον τους στο σύνολο του Γκουστάβο Πογιέτ!

Το γεγονός αυτός δεν αποτυπώνεται στην προσέλευση του κόσμου, αφού η Ένωση εξακολουθεί να διατηρεί μία σημαντικότατη βάση φιλάθλων στους αγώνες της στο ΟΑΚΑ, μία βάση που δεν εγκατέλειψε την ομάδα ούτε στην τρίτη κατηγορία της χώρας και αυτό αναγνωρίστηκε από τους πάντες. Περισσότεροι από 15.000 φίλαθλοι σχεδόν σε κάθε ματς της Football League 2 και της Football League, πολλές φορές ξεπερνούσαν τις 20.000 σε ματς με τη… Ραφήνα και τον Απόλλωνα, έφτασαν τις 25.000 με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο και τις 70.000 με τον Ολυμπιακό.

Ο κόσμος, λοιπόν, είναι εκεί και θα είναι εκεί για πάντα, καθώς μετά το 1955 και τους διωγμούς της Πόλης, η Αθήνα γέμισε με ακόμη περισσότερους πρόσφυγες, τα παιδιά των οποίων γνώρισαν τη θεαματική ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και που αυτοί από την πλευρά τους γέννησαν τα παιδιά που είδαν την ΑΕΚ της δεκαετίας του ’90. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να έχει τόσο κόσμο ο Δικέφαλος 21 χρόνια μετά το τελευταίο του πρωτάθλημα!

Ο κόσμος, ωστόσο, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μία κατάσταση σύγκρισης του τμήματος μπάσκετ με αυτό του ποδοσφαίρου, σύγκριση που δημιουργεί μία μικρή μιζέρια στους λεγόμενους «ποδοσφαιρικούς». Η σχετική αυτή απογοήτευση δεν είναι δικαιολογημένη, όμως, διότι τα δύο τμήματα της Ένωσης δεν μπορούν να μπουν σε καθεστώς σύγκρισης και εξηγούμαστε:

Financial Fair Play, Χρηματιστήριο και γήπεδο!

Στο ποδόσφαιρο ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει υποχρεώσεις που δεν υπάρχουν στο μπάσκετ. Το πιο σημαντικό είναι πως οφείλει από δω και στο εξής να παραδίδει στο τέλος της χρονιάς μία εταιρία με θετικό ισολογισμό. Διαφορετικά, η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν θα επιτευχθεί. Το γεγονός αυτό προφανώς δεν απασχολεί τον κόσμο, ωστόσο είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος της ΑΕΚ του μέλλοντος που χτίζει ο πρόεδρος της Aegean. Σε 4-5 χρόνια από τώρα η ΠΑΕ θα αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με προηγμένες εταιρίες της Ευρώπης και θα έρχονται χορηγίες που όχι μόνο θα τονώνουν το ταμείο του συλλόγου, αλλά υπολογίζονται εξ’ ολοκλήρου στα κριτήρια που θέτει η UEFA σχετικά με το Financial Fair Play.

Το FFP είναι άλλωστε ο λόγος που φρέναρε την ΠΑΕ το καλοκαίρι του 2015 και δεν επέτρεψε μετεγγραφές εκατομμυρίων, ιδίως από τη στιγμή που η ομάδα δεν πούλησε κανέναν, ούτε πήρε κάποια φοβερή χορηγία από τη Super League που περισσότερο απαξιώνει με τον καιρό το προϊόν της, παρά το προωθεί. Τέλος, δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε διαρκώς την υπέρτατη ανάγκη οικονομίας για το γήπεδο που όσο αργεί, άλλο τόσο θα εκτοξεύσει αγωνιστικά την ΑΕΚ όταν χτιστεί!

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει στο μπάσκετ!

Προφανώς ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν έχει τέτοιες σκοτούρες. Το να δημιουργήσεις ομαδάρα στο μπάσκετ είναι υπόθεση μίας σεζόν, σε αντίθεση φυσικά με το ποδόσφαιρο. Με τρία καλοπληρωμένα αστέρια και τέσσερις ρολίστες με καλό μισθό έχεις ένα φυσιολογικό μπάτζετ και προχωράς. Καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο Αγγελόπουλος καλώς αποθεώνεται από τον κόσμο της ΑΕΚ, αλλά κακώς συγκρίνονται οι κινήσεις του με τη διαχείριση της ΠΑΕ.

Δεν επενδύεις με σημαδεμένη τράπουλα!

Ένας ακόμη λόγος που ο Δημήτρης Μελισσανίδης κάνει υπομονή είναι η παρουσία των διαιτητών στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του με τον Ολυμπιακό και φυσικά η υπάρχουσα κατάσταση στην ΕΠΟ. Κακά τα ψέματα, οι βοηθοί έκοψαν την ΑΕΚ πέντε φορές με ανύπαρκτα οφ σάιντ, ενώ στα δύο ματς του Φαλήρου ο διαιτητής έδινε ένα φάουλ στην Ένωση, ανά τέσσερα στον Ολυμπιακό. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ποτέ κάποιο παιχνίδια Κυπέλλου για 3-4 εβδομάδες μέχρι να προετοιμαστεί καλύτερα ο αντίπαλος…

Τα καλύτερα έρχονται!

Η ΑΕΚ βρίσκεται κάτι μήνες στη Super League. Το ερχόμενο καλοκαίρι τα έσοδα ενδέχεται να είναι υπερπολλαπλάσια. Αν μπει στους ομίλους και με το ΟΑΚΑ κατά το ήμισυ γεμάτο σε τρία ματς, αμέσως-αμέσως θα εισπράξει περίπου 4.000.000 ευρώ (μίνιμουμ). Παράλληλα, θα διαθέτει τουλάχιστον 7-8 παίκτες που θα μπορεί να πουλήσει. Ήδη ο Σιμόες κοστολογείται στα 2.000.000 ευρώ, ενώ περισσότερα μπορεί να πιάσει και ο Γιόχανσον. Κι αν ο Πογιέτ θέλει να παίζει με ένα αμυντικό χαφ και εκτιμά τόσο πολύ τον Κορδέρο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα πουληθεί παίκτης. Αν η ΑΕΚ της Football League και των πέντε ενδεκαδάτων μεττεγραφών δίχως κόστος (Σιμόες, Ντιντάκ, Γκάλο, Βάργκας, Μπουονανότε) μπορεί να τερματίσει φέτος δεύτερη ή τρίτη, τότε δε μιλάμε απλά για πετυχημένη χρονιά, αλλά για σούπερ πετυχημένη χρονιά. Που αν, μάλιστα, συνδυαστεί με έναρξη εργασιών στη Νέα Φιλαδέλφεια, τότε τίποτα δεν θα μπορεί να φρενάρει αυτό που θα πάει να δημιουργηθεί…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα