Ύφεση «βλέπει» για την Ελλάδα η Citi

“Κόβει” τις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi  αφού “βλέπει” ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2017 έξοδο στις αγορές πριν το 2021 ενώ αποκλείει εκλογές και  Grexit.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της φετινής χρονιάς προχώρησε η αμερικανική τράπεζα, συνυπολογίζοντας, όπως αναφέρει, το χειρότερο του αναμενόμενου σημείο εκκίνησης και τα αδύναμα στοιχεία του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου για την οικονομία.

Η Citi προβλέπει τώρα πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, έναντι του 1,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Όπως εξηγεί, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, τα capital controls και τα νέα μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν το ΑΕΠ και «αναμένουμε να δούμε παρόμοιες τάσεις το α’ εξάμηνο του 2017».

 «Η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα όχι πριν το καλοκαίρι»

«Η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα όχι πριν το καλοκαίρι, όμως κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι των στόχων του προγράμματος διάσωσης», αναφέρει η Citi.

Η τράπεζα δεν θεωρεί πως το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε κήρυξη χρεοστασίου από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ εκτιμά πως ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μπορεί να αυξηθεί, αν και θεωρεί πως παραμένουν απίθανες.

Σε κάθε περίπτωση, λέει η Citi, οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία αποτελέσματα, όπως ένα Grexit.

Σε ότι αφορά το “φλέγον” ζήτημα τις εξόδου στις αγορές, οι εκτιμήσεις της Citi δείχνουν πως ο δρόμος προς την απεξάρτηση της χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα μνημόνια θα παραμείνει ερμητικά κλειστός έως και το 2021 που φτάνουν οι προβλέψεις της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα