12 «σαμποτέρ» της ψυχικής ισορροπίας

Δώδεκα πολύ συνηθισμένα πράγματα που έστω κι ασυναίσθητα όλοι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, αποτελούν δυσδιάκριτους μεν αλλά αρκετά ικανούς παράγοντες που φορτίζουν με αρνητικό πρόσημο τη διάθεσή μας.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει σε σχετικό άρθρο του το ενημερωτικό πόρταλ για θέμα υγείας stogiatro.gr, δραστηριότητες όπως το σερφάρισμα στα social media, η ποιότητα του ύπνου, η έλλειψη άσκησης, αλλά ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο βαδίζουμε ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στην πνευματική υγεία. Ποιοι είναι, όμως, οι 12 «σαμποτέρ» της ψυχικής μας ισορροπίας;

1] Οι ηλεκτρονικές συσκευές προέκταση του εαυτού μας
Οι πολλές ηλεκτρονικές συσκευές –με κορωνίδα το κινητό τηλέφωνο– αποτελούν πλέον προέκταση του εαυτού μας. Αποτέλεσμα; Προκαλείται υπερδιέγερση! Οι ειδικοί εξηγούν ότι αν είμαστε συνεχώς «συνδεδεμένοι», επί της ουσίας δεν ξεκουραζόμαστε ποτέ, κι αυτή η κατάσταση ενδέχεται να επιφέρει άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη. Επομένως, μια καλή «αποτοξίνωση» σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν βλάπτει.

2] Τα «ακοινώνητα» social media
Το διαρκές σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει να αυξάνει την αντικοινωνική –με την έννοια την απομόνωσης– τάση των ανθρώπων. Αν το κύριο μέσο με το οποίο έρχεται κάποιος σε επαφή με τους φίλους του είναι τα μηνύματα και το τσατάρισμα μέσω των social media, τότε είναι προφανές ότι μιλάμε για εικονική και όχι για πραγματική κοινωνική σχέση. Στο Facebook δεν γίνονται πραγματικές συζητήσεις, που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τους ανθρώπους, λένε οι ειδικοί, αντιθέτως περιορίζονται οι εμπειρίες και τα συναισθήματα. Σταδιακά, οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν στην εικονική πραγματικότητα, χωρίς να συναντιούνται από κοντά με τους ανθρώπους. Αυτό, έχει συνέπειες στην ικανότητά μας αλλά και την επιθυμία να καθίσουμε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον και απλά να του μιλήσουμε.

3] Η έλλειψη γυμναστικής
Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνουν κατά 19% την πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη.

4] Η έλλειψη επαρκούς κα ποιοτικού ύπνου
Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα. Συναισθηματικές και νοητικές ικανότητες, αλλά και τη λειτουργία του σώματος. Ο ύπνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα να αναγεννηθεί και χωρίς αυτό, το σύστημα υπολειτουργεί.

5] Η έλλειψη… μοναξιάς!
Δουλειά, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις είναι όλα… υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν σε κάποιον να ανασάνει και να μείνει για λίγο μόνος. Ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να κάνει ο καθένας ένα διάλειμμα και να έχει τις δικές του στιγμές –έστω και για 10 λεπτά της ώρας– διαφορετικά το άγχος, ενδεχομένως και η κατάθλιψη, δεν αποκλείεται να είναι οι επόμενοι «καλεσμένοι»!

6] Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Οι περισσότεροι το συνηθίζουν: Γεύμα στο γραφείο, περιήγηση στο Facebook μπροστά στην τηλεόραση και άλλα παρόμοια. Έρευνες έχουν δείξει ότι παρότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αυτό δεν ισχύει, καθώς προκαλεί άγχος, αδιαφορία για το περιβάλλον και ανικανότητα για αποτελεσματική επικοινωνία.

7] Η αναβλητικότητα
Αν η συνεχής αναβολή μίας υποχρέωσης δεν οφείλεται σε κοινή βαρεμάρα, αλλά στο ότι αυτό που πρέπει να γίνει προκαλεί άγχος και φόβο, τότε η συνεχής μετάθεσή της απλώς παρατείνει την αίσθηση δυσαρέσκειας.

8] Το αδέξιο περπάτημα
Το πώς αισθανόμαστε μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο βαδίζουμε, αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν ζήτησαν από ανθρώπους να περπατούν με τους ώμους μαζεμένους και σκυφτοί, η διάθεσή τους χειροτέρευε. Επίσης, έφερναν στο νου τους περισσότερο αρνητικές παρά θετικές σκέψεις.

9] Η φωτογράφιση των… πάντων!
Όπως απέδειξε μελέτη με δείγμα επισκέπτες ενός μουσείου, όσοι εξ αυτών φωτογράφιζαν τα πάντα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να θυμηθούν τα όσα είδαν. Ο φακός λειτουργεί ασυνείδητα ως «πέπλο» μπροστά από τα μάτια τους εμποδίζοντάς τους να απομνημονεύσουν εικόνες.

10] Επιτρέπετε σε κάποιον να σας εκφοβίζει
Ο εκφοβισμός δεν τελειώνει μαζί με τα σχολικά χρόνια. Εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν ανάλογα περιστατικά στον χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό, καθώς κάνει το θύμα εύθραυστο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

11] Η «δηλητηριώδης» σχέση
Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι το στρες που μπορεί να βιώνουν οφείλεται σε μία «δηλητηριώδη» σχέση που διατηρούν, καταστρέφοντας την αυτοεκτίμησή τους. Εξαιτίας των συντρόφων τους ή άλλων οικείων συναναστροφών τους αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι ανίκανοι ή εγωιστές. Μερικές φορές παίρνει χρόνια σε κάποιον να συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματά του οφείλονται στη σχέση του.

12] Παίρνετε τη ζωή περισσότερο σοβαρά από ό,τι πρέπει
Πέφτετε στο πεζοδρόμιο και αντί να γελάσετε, μαζεύεστε γεμάτος ντροπή; Αν αυτό σας θυμίζει τον εαυτό σας, τότε πρέπει να βρείτε τον τρόπο να γελάτε περισσότερο. Το γέλιο έχει θετική επίδραση στην υγεία και την κατάσταση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτες. Είναι ένα «γρήγορο» φάρμακο κατά του άγχους και της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα