18 κόμματα και 4 συνασπισμοί ζητούν την ψήφο μας

Το «πράσινο φως» πήραν από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου 18 κόμματα και 4 συνασπισμοi κομμάτων για να συμμετέχουν στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα συμμετέχουν τα εξής κόμματα:

1) Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς)
2) ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αλ. Τσίπρας)
3) ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Ε. Βενιζέλος)
4) Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)
5) Κ.Κ.Ε. – Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Δ. Κουτσούμπας)
6) Τελεία – Απόστολος Γκλέτσος (Απ. Γκλέτσος)
7) Ο.Κ.Δ.Ε. – Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (3μελής διοικούσα επιτροπή)
8) Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Γ. Παπανδρέου)
9) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης)
10) Κ.Ε.Α.Ν. – Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιππ. Σαββούρας)
11) ΕΕΚ –Τροτσκιστές – Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Σαμπετάι Μάτσας)
12) ΛΑ.Ο.Σ. – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γ. Καρατζαφέρης)
13) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης)
14) ΕΛΚΣΙ- Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης)
15) Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (3μελής διοικούσα επιτροπή)
16) «ΡΟΜΑ» – Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης (Άγγ. Λιακόπουλος)
17) Το Ποτάμι (Στ. Θεοδωράκης)
18) ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ -Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (Κων. Παπανικόλας)

Στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής θα συμμετέχουν, ακόμη, οι εξής τέσσερεις συνασπισμοί κομμάτων:

1) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση-ΜΑΡΣ (κεντρική συντονιστική επιτροπή) και 3μελής διοικούσα επιτροπή)
2) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) – Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία (4μελής διευθύνουσα επιτροπή)
3) Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά (Ν. Χρυσόγελος και Φωτ. Κουβέλης)
4) Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνικής Πατριωτική Συμμαχία, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Λευκό, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάν. Καμμένος)

Οι «κομμένοι»
Ο Άρειος Πάγος «έκοψε» από την εκλογική διαδικασία τρία κόμματα, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο συνδυασμό και τρεις μεμονωμένους υποψηφίους. Συγκεκριμένα δεν επετράπη η συμμετοχή στους: α) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης), β) Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος) και γ) Δημοβούλιο Πολιτών – Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας). Επίσης, κόπηκε ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης).

Εξάλλου, δεν κρίθηκε για τυπικούς λόγους (μη ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο κλπ) ότι μπορούν να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ, Χρήστος Κασιμάτης, της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κουτσούμπας, και της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, Χρήστος Βαγιανός.
Απορρίφθηκε, τέλος, από το Α΄ Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 3/2015 απόφαση η ένσταση δύο πολιτών κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ένστασή τους οι δύο πολίτες ζητούσαν να μην ανακηρυχθούν όσοι περιλαμβάνονται στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ:

1] Δεν αποδέχεται τον όρκο που προβλέπει το άρθρο 59 του Συντάγματος, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
2] Στον κανονισμό δεοντολογίας του κόμματος προβλέπεται ότι η έδρα του βουλευτή ανήκει στο κόμμα και κατά συνέπεια ο βουλευτής δεν έχει γνώμη και ψήφο κατά συνείδηση, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας και παραίτησης του οφείλει να παραδίδει την έδρα στο κόμμα.
Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την ένσταση καθώς οι ισχυρισμοί των πολιτών δεν εμπίπτουν και δεν περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις και τους όρους ανακήρυξης των κομμάτων που τάσσονται από την νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα