180.000 οι νεκροί σε τρία χρόνια στη Συρία

Τους 180.000 άνθρωποι έχουν ξεπεράσει οι νεκροί στη σύρραξη που μαίνεται στη Συρία εδώ και τρία χρόνια, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Αφότου καταγράφηκε το πρώτο θύμα της συριακής επανάστασης την 18η Μαρτίου 2011 στην επαρχία Ντεράα, έχουν αναφερθεί οι θάνατοι 180.215 ανθρώπων».

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 58.805 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 9.428 παιδιών και 6.036 γυναικών, σύμφωνα με τον απολογισμό ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα θύματα έως και την Τετάρτη, 20/08.

Ακόμη, 66.365 μέλη του τακτικού στρατού και φιλοκαθεστωτικών παραστρατιωτικών ομάδων της Συρίας έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως και 49.699 αντάρτες και ξένοι τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ΜΚΟ δεν δίνει χωριστό απολογισμό για τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, που ως πρόσφατα πολεμούσαν μαζί εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού αλλά πλέον έχουν γίνει εχθροί. Ανάμεσα στα θύματα στην πλευρά των ανταρτών είναι 16.855 αλλοεθνείς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στις τάξεις των πιστών στο καθεστώς η ΜΚΟ καταμετρά 40.438 νεκρά στελέχη του τακτικού στρατού, 25.927 μέλη συριακών φιλοκαθεστωτικών παραστρατιωτικών ομάδων, 561 μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 1.854 ακόμη ξένους που μάχονταν με τις δυνάμεις του Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ότι 2.931 θύματα του πολέμου δεν έχουν αναγνωριστεί. Η ΜΚΟ σημειώνει ότι ο απολογισμός αυτός συμπεριλαμβάνει θύματα για τα οποία έχουν επαληθευτεί στοιχεία και πως ο αριθμός των νεκρών στην πραγματικότητα είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερος και στις δύο πλευρές.

Η καταγραφή των νεκρών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση «καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές αποπειρώνται να υποβαθμίσουν τις πραγματικές τους απώλειες», επισήμανε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.

Η σύρραξη η οποία διαρκεί τρία χρόνια στη Συρία έχει αναγκάσει σχεδόν τους μισούς πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα