Σχέδιο Μητσοτάκη για παλλαϊκές κινητοποιήσεις

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες, για τη σύσταση του ΕΣΡ και για τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Στην οδό Πειραιώς, κατόπιν συγκεκριμένων εντολών του Κυριάκου Μητσοτάκη και εισηγήσεων των στενών του συνεργατών, ήταν έτοιμοι να καλέσουν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις την Πλατεία Συντάγματος αν ο Νίκος Παππάς δεν απέσυρε την τροπολογία προκειμένου να κλείσουν τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν. Ο «γαλάζιος» πρόεδρος ως ο κεντρικός ομιλητής θα έστελνε ο ίδιος το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα προασπίσει το Σύνταγμα και τους θεσμούς ενάντια των βλέψεων του Μαξίμου.
Το σχέδιο αυτό –περί κινητοποίησης των πολιτών– φαίνεται ξεκάθαρα και στην πρόσφατη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάλεσε σε εγρήγορση τον ελληνικό λαό και κατέστησε το κόμμα του ως «ανάχωμα της Δημοκρατίας».

Η εισήγηση
Σε μία από τις συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου στον τρίτο όροφο του νέου κτιρίου που εδρεύει το «στρατηγείο» της Ν.Δ. ακούστηκαν σκληρές εκφράσεις για τις τακτικές του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, υπήρξε και τελική εισήγηση από την ηγετική ομάδα του προέδρου με την οποία ενημέρωναν όλα τα στελέχη του κόμματος και πώς να αντιμετωπίζουν τόσο στη Βουλή όσο και σε πολιτικές αντιπαραθέσεις τους αντιπάλους τους.
«Η εμμονή της κυβέρνησης σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ώστε μέσω αρεστών στην κυβέρνηση αποφάσεων να ελέγξει και το τηλεοπτικό τοπίο, την έχει εγκλωβίσει σε μια πολιτική τυφλής σύγκρουσης, σε απανωτά λάθη και τελικά σε περαιτέρω απομόνωση από τον ελληνικό λαό» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση κορυφαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «η εμμονή αυτή του κ. Τσίπρα δείχνει και το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που παραπέμπει σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές, αφού προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, της παραμονής στην εξουσία πάση θυσία, δεν διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα αλλά και να φέρει στην επιφάνεια παρακρατικές μεθόδους, που συνθλίβουν κάθε έννοια ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κάλεσμα για λαϊκή εγρήγορση
Για το θέμα του ΕΣΡ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην υπάρχουν σκιές στη ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι άλλη από το ότι θα συναινέσει στη σύστασή του μόνο εάν επανέλθουν στη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητές της, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το θέμα που ο ίδιος έθεσε ως «μέγα πρόβλημα δημοκρατίας που δημιουργούν στη χώρα οι αντιδημοκρατικές και καθεστωτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά μετά από το 1974 κυβέρνηση με τις πράξεις της δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας γεγονός που ανάγκασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής να καλέσει το λαό σε εγρήγορση «για να προστατεύσει όσα κατέκτησε με αγώνες τα τελευταία 42 χρόνια και κυρίως την ανεξαρτησία θεσμών όπως η Δικαιοσύνη η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να είπε στη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες πως «η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά ανεπηρέαστη και όχι υπό την απειλή νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα ρίξει “μαύρο” στην ενημέρωση και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. Αν η Κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιου είδους πραξικοπηματικές παρεμβάσεις είναι βαριά υπόλογη για αντιδημοκρατικές εκτροπές που δεν θα μείνουν αναπάντητες από την δημοκρατική ελληνική κοινωνία».
Το σχέδιο περί κινητοποιήσεων είναι πάνω – πάνω στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αν θεωρήσει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει θεσμική εκτροπή τότε όχι μόνο θα το θέσει άμεσα σε εφαρμογή αλλά θα καλέσει τον κόσμο στο Σύνταγμα και θα πραγματοποιήσει άνοιγμα σε όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα